Historien om alting

‣ Forfatter: Søren Lind

‣ Illustrator: Hanne Bartholin

‣ Forlag: ABC

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 230,-

‣ Målgruppe:3-100

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788779163188

I begyndelsen var alting en tæt tyk klump. Det var umuligt at kende forskel på noget som helst, indtil noget (eller nogen) fik skilt det hele ad.

Her er billedet af, hvad der sker inden Skabelsen eller Big Bang indtræffer. Eller mon dog? Forfatteren skriver i sin parentes, at der kunne være nogen på spil. En Gud? På den måde kan man sige, at hvis fortællingen forholder sig til den kristne kulturarv, så sker skabelsen af jorden og livet og alt muligt jo ud af intet?

Vi taler om creatio ex nihilo. Men pyt med det, ingen kan kigges i kortene, så fantasien har frit spillerum.

Og hvis der er tale om et Big Bang, så er det en årmillioner lang udvikling, der er årsag til at fx: grise, rumraketter, svømmefødder og grankogler m. m. m. er til.  Opremsningen er hylende morsom. Og det pudsige er, at – som der står i teksten – at når alting er tæt på som i opremsningen, så virker det uoverskueligt, det er meget nemmere at forholde sig til det, når det kommer lidt på afstand.

Dernæst går forfatteren over til at skildre de momenter – af alting – som man ikke kan se eller røre ved, drømme, tanker, følelser, spøgelser og engle – men de er der og bliver kede af det, hvis man glemmer dem. Og hvad med de sure sokker?

Og hvad med mørket? Der jo kun er der i lysets fravær? Og farverne, der jo afspejler sindsstemningerne? Og forfatteren skriver viist, at det kan være svært at se, hvor alting slutter – og ingenting begynder.

Endelig kan man omfavne alt med ét eneste ord: alting – og det fylder jo næsten ingenting.

Som en rigtig ægte filosofisk bog ender denne med at fylde sin læser med flere spørgsmål end den giver svar. Sådan skal det være.

Søren Lind (f. 1970) er uddannet i filosofi. Søren Lind har tidligere skrevet bøger om sprog, erkendelse og den menneskelige bevidsthed. Han debuterede i 2007 med novellesamlingen

Høns i pluralis og har i samarbejde med Jytte Abildstrøm udgivet  Flyvende farmors mirakuløse myggestik og Flyvende farmors turbulente telttur. I 2012 udkom Historien om absolut ingenting.

Hanne Bartholin (f. 1962)er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding 1982-1987. Hun debuterede med billedbogen I den syvende himmel med Charlotte Sejer Pedersen som forfatter i 1995. Hanne Bartholin fik Kulturministeriets Illustratorpris i 2001 og har i øvrigt en lang række fornemme udgivelser på samvittigheden.

Det er en meget smuk og indbydende bog, som bør have mange gode samtaler gemt i sig. En kristendomslærer, som er hjemme i sit stof, vil her få en stor gave forærende mhp. gode samtaler om, hvor ting – for slet ikke at sige alting – kommer fra?

En sjov detalje er, at hvert opslag rummer en lille skitse af hhv. et spøgelse og en engel.

http://www.abc-forlag.dk/

http://www.forfatterweb.dk/

http://www.sorenlind.com/

Anmeldelsen er skrevet af Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.