Hjertestorm / Stormhjerte

‣ Forfatter: Annette Herzog

‣ Illustrator: Katrine Clante, Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 259,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 128

‣ ISBN: 9788763842389

Den ene af de to hovedpersoner i dobbeltfortællingen ”Hjertestorm / Stormhjerte,” Viola, kender vi allerede fra Annette Herzogs og Katrine Clantes prisvindende grafiske roman / billedfortælling ”Pssst” fra 2013. I et kongenialt sammenspil mellem tekst og billeder fortæller ”Pssst” om den dengang 12-årige Viola, og de tanker hun i sin afsøgning af identitet gjorde sig om livet, døden, veninderne, familien, udseendet og det at være populær i kammeratskabsgruppen.

Her tre år senere er Viola blevet 14 år gammel –  og forfatteren Annette Herzog og illustratoren Katrine Clante har udvidet duoen til en trio med Rasmus Bregnhøi, så vi, udover Violas fortælling, også lærer klassekammeraten Storm at kende – og den forelskelse de to oplever.

Grundfortællingen er den arketypiske: ”boy meets girl”, eller ”girl meets boy”, men som i ”Pssst” er det ikke nok for Herzog, Clante og Bregnhøi at fortælle denne historie. Vi får fortællingen to gange, fortalt fra henholdsvis Violas og Storms side. Den grafiske roman er således fortalt i to parallelle forløb der mødes på midten i et smukt opslag, hvor Viola og Storm drøner afsted på cykel, fra hver sin side, for at aflevere et (kæreste)brev til hinanden – formodentlig indeholdende alt det, det er så svært at få sagt.

Så er det bare at få vendt bogen på hovedet og få læst Storms version af fortællingen.

Det er et genialt fortællekneb at lade Annette Herzogs fortællesprog være gennemgående i begge fortælllingerne, og så lade Katrine Clante illustrere Violas fortælling med et mere poetisk udtryk i både streg og farvevalg end det Rasmus Bregnhøi anvender i Storms fortælling. Han er lidt mere grov og udfarende i både streg og farvevalg. Her er der lidt mere drengerøv over illustrationerne. Læseren vil også i illustrationerne opleve hvor ens, og dog så forskelligt, Viola og Storm oplever forelskelsen.

”Hjertestorm / Stormhjerte” er fyldt med følelser der gør livet vidunderligt og uendeligt svært for de to. Hvor vil det være pinligt, hvis han ikke vil være kæreste. Og omvendt…

Som i ”Pssst” nøjes vi her ikke med selve fortællingen. Som den er ”Hjertestorm / Stormhjerte” også en fagbog – en ungdomspsykologibog og ikke mindst en seksualvejledning, der bringer mindelser frem om tidligere tiders pinlige seksualundervisning – som det at skulle trække et kondom på en gulerod (i bogen en banan), finde ud af hvor lille en gennemsnitsdiller er, alderen for seksuel debut og hvordan kønsorganerne ser ud indefra. Og så får læseren også lige lidt kærlighedskulturhistorie, viden om kærlighed i andre lande, citater fra digtere som Tove Ditlevsen, fra klassiske skuespil til tunge tyske filosoffers udsigelser om kærligheden. Og endelig et skønt illustreret afsnit om hvordan andre dyrearter parrer sig.

Disse mere oplysende afsnit skygger ikke for den hjertevarme fortælling om den første kærlighed, men gør at bogen kan læses og bruges på utallige måder. Her er endelig en drenge- og en pigebog samlet i et omslag. Som teenagepige er det selvfølgelig oplagt at læse Violas fortælling først, men læser hun (også) Storms, får hun en indføring i drenges langt mere ordknappe og lukkede verden, mens teenagedrengen omvendt, gennem Violas fortælling, får et indblik i hvordan piger føler og tænker. Måske kan de to fortællinger, og de oplysende afsnit, gøre den unge teenagelæser bare lidt klogere på det modsatte køn og besvare nogle af de mange spørgsmål hun / han roder rundt med.

”Hjertestorm / Stormhjerte” er en, eller snarere, to velfortalte multimodale fortællinger. Bogen er informativ på den gode måde, og så kan den som sagt læses og anvendes på så mange forskellige måder, både derhjemme i teenageværelset og i skolen. Grundfortællingen, dens indhold, og den måde den er fortalt på gennem tekst og billede,  det multimodale udtryk, er oplagt til danskundervisningen og til seksualundervisningen i skolen. En seksualundervisning der også lægger vægt på de psykologiske aspekter i den unge. ”Hjertestorm / Stormhjerte” hører altså hjemme både i dansk og i faget natur og teknik i skolen.

Og så lægger bogen op til en labyrintisk læsning – den er rigtig god at bladre i – smålæse  i og undervejs undersøge de enkelte opslag og billedrammer. Noget der vil glæde ikke så læsevante teenagere.

Pssst!: Måske er bogen også rigtig god for os voksne til at blive erindret om, eller til at finde ud af, hvad i al verden det er der foregår i disse teenageres hoved.

”Hjertestorm / Stormhjerte,” Viola og Storm har taget denne læser med storm. Jeg håber, bogen stormer ud i både hjem og ikke mindst skolerne, hvor den bør findes både som klassesæt og på de pædagogiske læringscentre til afbenyttelse når tiden er (ved at være) inde.

 

http://rosinante-co.dk/

http://katrineclante.blogspot.dk/

http://rasmusbregnhoi.dk/

http://www.annetteherzog.com/

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.