Hokus Pokus ABC

‣ Forfatter: Peter Gotthardt

‣ Illustrator: Martin Jørgensen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 24

‣ ISBN: 9788711427958

I denne særdeles sympatiske udgivelse af Peter Gotthardt, glimrende illustreret af Martin Jørgensen med detaljerige billeder, introduceres de mindre børn på en legende måde til bogstaverne og alfabetet.

De to børn, Trine og Søren får til opgave at hjælpe deres nabo, heksen Hulda. Hulda har desværre ondt i knæet, så hun skal have hjælp til at få samlet en masse ting, hun kan trylle med.

Trine og søren går på jagt efter tingene, der selvfølgelig starter med et begyndelsesbogstav fra A – Å. Da Martin Jørgensens illustrationer er lavet som myldretegninger, barnet skal lede efter tingene i, ville det have hjulpet barnet, hvis begyndelsesbogstavet havde været markeret tydeligt i layoutet.

Når børnene har fundet tingene, forklarer Hulda alderssvarende, hvordan alfabetet bruges til at konstruere ord. Formålet hermed er, at barnet skal opleve, hvordan bogstaverne i sig selv er magiske. De kan sættes sammen til ord, som så igen kan sættes sammen til sætninger og historier.

Billedbogen rummer, helt uden brug af pædagogisk hokuspokus, både morsomme og lærerige opgaver, som barnet kan lege med. Men Hokus Pokus ABC er ikke en skole eller lærebog. Det er en bog, der gennem leg og spil introducerer den motiverede nysgerrige nybegynder til skriftsprogssystemet. Det gør billedbogen på en både æstetisk indbydende og motiverende introduktion til bogstavernes verden. Og Søren og Trine er meget langt fra deres fjerne læsebogsslægtninge fra 1950erne, Søren og Mette. 

http://www.carlsen.dk/da-DK/SimpleSearch.aspx?q=Hokus+Pokus+ABC

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.