Hr. Løve i biografen

‣ Forfatter: Jan Oksbøl Callesen

‣ Illustrator: Jan Oksbøl Callesen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 269,-

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788771515695

Hr. Løve i biografen er Jan Oksbøl Callesens tredje billedbog i serien om den fornemme og distingverede Hr. Løve. Tidligere har man kunnet opleve ham afspejle nogle af vor tids store udfordringer såsom overforbrug, mangel på omtanke og jagten på syndebukke i Hr. Løve og æbletyven og Hr. Løve og ånden i kaffen.

Som billedbogsskaber er Jan Oksbøl Callesen en både original og skøn billedmager, hvis værker giver læseren mulighed for at reflektere over al den galskab, vi møder i vores hverdag.

Handlingen i Hr. Løve i biografen er ganske kort, at Hr. Løve skal i biografen med sin gode ven Hr. Fisk; men han har så god tid, at han kan nå at få sig en lur. Lige pludselig har han aldeles ikke god tid, men han må mose og mase sig af sted for at nå frem til aftalte tid, mens han ærgrer sig og irriteres over alle de folk, der blot slentrer af sted, når man har travlt.

Både biografen og Hr. Fisk nås til aftalt tid, og i et skønt foldeud dobbeltopslag ser man Hr. Løve slumre ind i sit biografsæde, mens den actionmættede film udspiller sig på lærredet. Først da lyset tændes vågner Hr. Løve.

Hr. Løve og Hr. Fisk kan så på hjemvejen gå og lade sig irritere over, at der ikke er noget så irriterende som at møde folk, der jager af sted, når man nu lige har god tid til at gå og hygge sig.

Moralen i denne humoristiske og filosofiske fabel ligger lige for. Det er ikke altid, vi med Rolling Stones kan synge: ”Time is on my side.”  Af og til kan vi med J.P. Sartre tænke, at ”Helvede er de andre.”

Jan Oksbøl Callesen repræsenterer på mange måder et nybrud med sine finurlige billedfortællinger, der viser nye veje i rummet mellem kunstbog og billedbog. Billedbøger, hvis kendetegn er en uortodoks fortællestil, som rammesættes af naivistiske og udtryksfulde illustrationer.

Læseren tvinges i Hr. Løve i biografen til at skulle forholde sig til en verden, der ikke altid er lige forståelig og rationel. Her drejer det sig om vores opfattelse af begrebet tid og vores medmennesker. I Jan Oksbøl Callesens billedfortællinger udfordres vores normer, og der sættes spørgsmålstegn ved, hvorfor ting er, som de er, og hvorfor vi tænker, som vi gør.

 Hr. Løve i biografen anbefales varmt på tværs af generationer til oplæsning og nærstudier af både indholdet og den forrygende billedside. En billedside, der sender tankerne godt rundt i kunsthistorien og en tekstside, der inviterer til eftertænksomhed. I skolen kan Hr. Løve i biografen fint bruges i et samarbejde mellem dansk og billedkunst. Her kan arbejdes med genren fabel, hvad komik er og hvad kunst egentlig er for noget. Mon ikke de fleste børn (og voksne) kan genkende ret meget fra Hr. Løve og Hr. Fisks tur i biografen.

 

Forfatter og illustrator Jan Oksbøl Callesen

Hr. Løve i biografen

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.