Hr. Skægs ordlabyrinter

‣ Forfatter: Toke Reunert

‣ Illustrator: Miwer

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 32

De fleste børn og børnefamilier kender Hr. Skæg; manden med det karakteristiske sorte, lange skæg, der i sine fjernsynsprogrammer med sang, musik og humor præsenterer de yngste seere for tal, ord og bogstaver. Programmerne er en stor succes og af og til kan det synes som om Hr. Skæg er her, der og alle vegne. I cirkus, på diverse børnekulturfestivaler og nu også i bogform.

Hr. Skægs ordlabyrinter består af ti labyrint-opgaver, der med afsæt i det kendte Hr. Skæg univers inviterer læseren med på bogstavjagt og ordoplevelser. Man kommer således både med Hr. Skæg til købmanden, på gåtur og på vennevisit. Den elvte og sidste opgave adskiller sig fra de resterende og går ud på at finde to ens figurer i et sandt virvar af ting.

Forfatteren Toke Reunert kender Hr. Skæg bedre end de fleste, for det er ham, der har skrevet og komponeret adskillige af Hr. Skægs sange. Reunert lader en kort tekst ledsage hver af de ti labyrinter, hvori opgaven introduceres for læseren. Det kan være et bogstav, der skal findes, et bogstav, der mangler eller et ord, der er kommet på afveje. Det gør han kort og godt, uden de store dikkedarer, men desværre også uden den sprudlende humor og leg med ord, som ellers er kendetegnende for Hr. Skæg.

Labyrinterne er fantasifulde i deres udformning og består af viltre grene, smukke åkander og konservesdåser. Illustratoren Miwer har fanget karakteren Hr. Skæg godt og figurens håndgestikulation og ansigtsudtryk vil for enhver Hr. Skæg-fan være let genkendelige. Illustrationerne er farverige og rammer det skøre og gakkede univers, som Hr. Skæg sædvanligvis udfolder sig i på tv.

Hvis man ikke kan få nok af labyrinter kan man med fordel give sig i kast med Rasmus Klumps labyrinter af Marianne Larsen, der henvender sig til de yngre læsere og Carsten og Gittes store labyrintbog af Jeppe Højholt til de lidt ældre.

Jeg er ikke i tvivl om at Hr. Skægs ordlabyrinter vil være god underholdning for den aldersgruppe den henvender sig til, nemlig de 4-7-årige. Opgaverne er udfordrende, universet er genkendeligt og illustrationerne er sjove. Men når det er sagt, så er det en kort fornøjelse. Bogens store svaghed er, efter min mening, at den kun kan bruges en gang. Labyrinterne indbyder til blyantsstreger og det samme gør de tomme felter til løsningerne, så medmindre man tager kopier af opgaverne inden man slipper ungerne løs, bliver Hr. Skægs ordlabyrinter et opgavehæfte i den pebrede ende.

Ideen er med andre ord god, rigtig god endda, men formatet er til prisen utilstrækkeligt og upraktisk. I stedet kan man med fordel gå på opdagelse i Hr. Skægs univers på nettet, hvor man både kan have skæg med tal, ord og bogstaver. Igen og igen og igen. 

Hr. Skæg på nettet: http://www.dr.dk/b/Oline/hr-skaeg/hr-skaeg.htm

Miwer: http://miwer.dk

Forlaget Carlsen: http://www.carlsen.dk

 

Anmeldelsen er skrevet af Charlotte Hitzner

Charlotte Hitzner er uddannet teolog, men har sideløbende med sine studier arbejdet som skribent og anmelder af børne- og ungdomslitteratur for forskellige netbaseret medier. Hun har en særlig forkærlighed for nordiske billedbøger og i særdeleshed de lidt skøre og skæve af slagsen.