Hunde – lær at forstå din allerbedste ven

‣ Forfatter: John Bradshaw

‣ Illustrator: Clare Elsom

‣ Forlag: Gads Forlag

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 315 kr.

‣ Målgruppe:fra 6 år

‣ Sidetal: 120 sider

‣ ISBN: 9788762740341

”Hvordan er det at være en hund? Det er ikke ligesom at være en voksen. Det er ikke ligesom at være et barn. Og det er heller ikke ligesom at være et rumvæsen. Men hunde ligner os alligevel på mange måder. De kan se, høre og føle næsten det samme, som vi kan. Men de har også en superkraft: deres lugtesans. Det er derfor, de altid skal snuse til alting.”

I bogen ”Hunde – lær at forstå din allerbedste ven” følger vi hunden Rusty i sin hverdag. Vi hører om hunde generelt, deres anatomi og adfærd. For eksempel hører vi om hundes lugtesans, om deres forhold til andre hunde og mennesker, og om hvordan en hund opfatter det at være alene hjemme.

Det hele forklares på børnevenlig vis, og med små, indrammede afsnit undervejs med forklaring af fx ”Halesprog”, ”Supersnuden” og ”Det skamfulde blik”.

Det er prisværdigt at ville skrive en bog, som ikke udelukkende handler om, hvordan du passer dit kæledyr, men som prøver at dykke lidt længere ned i hundes adfærd og anatomi. Jeg ved bare ikke helt, om jeg synes det fungerer. For mig bliver bogen lidt for videnskabelig i sit udtryk. Det er rigtig fint at forklare, hvordan hundens lugtesans fungerer, men jeg tror man rammer lidt for højt, når man bruger begreber som det vomeronasale organ og lugtreceptorer. Det, i kombination med de meget lange forklaringer, tror jeg mange børn vil finde den for tung.

Men står man med et barn, der virkelig gerne vil dykke ned i, hvordan hunde fungerer, er bogen et rigtig fint værktøj. Den vil også fungere fint som fælleslæsningsprojekt barn og voksen imellem, hvor man kan vælge at fokusere på de afsnit, man synes er særligt interessante.

Bogen er illustreret af Clare Elsom, som også har illustreret børneserien ”Spioner i forklædning”. Det er let karikerede illustrationer i sort-hvid, med skægge hunde af forskellig slags, der fint supplerer teksten.

Forfatteren John Bradshaw er antrozoolog og forsker i kæledyr og hvordan menneskers relation er til dem.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.