Hvad er en skole?

‣ Forfatter: Luca Tortolini

‣ Illustrator: Marco Somà

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen og Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 259,00

‣ Målgruppe:6 – 99 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771517606

”Skolen er en bygning med vægge, hvor der hænger tavler; og borde hvor man kan læse, skrive og tegne, og stole man kan hvile numsen på. Men skolen er også et åbent rum, hvad enten du er inde eller ude. Skolen forandrer sig hele tiden, der sker noget nyt hver eneste dag.”

Det er en italiensk billedbog, der er oversat til dansk af Dal Michaelsen. Illustrationerne er helt på tværs af sprog og nationalitet. De viser en række dyr, forklædt som mennesker, der går i skole, læser bøger og bliver klogere. Man lærer meget i skolen:

”Skolen planter ideer, og nogle skoler planter også træer. Og grønsager. Pigerne og drengene stikker fingrene i jorden og lærer, at vi må passe på kloden, på dyrene og planterne.”

Der er omtanke for alle, det er venskaber og ansvar for kloden, naturen og civilisationen, man lærer i skolen:

”I skolen er der historie. Der er geografi, matematik og musik. Der er biologi, billedkunst og idræt. Og der bør være et bibliotek med mange bøger, man kan læse i.”

På billedsiden ser man her en papirflyver med en kanin og en fugl, der flyver med blade flagrende efter sig. Der er skoleborde med skildpadde-eleven og en hund, og der er en boghylde med mange bøger. Der er masser at tale om i billederne. De er lige så poetiske som teksten.

Bogen slutter således:

”Nogle gange glemmer de voksne skolen. De holder op med at søge skønhed og lærdom. Glemmer at være gode ved hinanden. De synes, at verden er farlig. De får mærkelige ideer, som for eksempel at bygge mure for at holde alt det ude, de ikke kender. Med tiden bliver de bange for alt. De holder op med at lære og lytte, som de gjorde, da de gik i skole.”

Sådan er det, når man glemmer skolen. Når man har læst denne bog om skolen, så har alle læsere lyst til nok engang at gå ind gennem skoleporten. Det er sådan, skolen bør være. Og sådan bør den være for alle de 65.000 nye skoleelever, der møder ind hvert år.

Links: https://www.instagram.com/luca_tortolini/?hl=da

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.