Hver dag

‣ Forfatter: David Levithan

‣ Oversætter: Astrid Heise-Fjeldgren

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 279,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 340

‣ ISBN: 9788702132489

“Man siger, at græsset er grønnere på den anden side, men hvad nu hvis man fik lov til at skifte til ”den anden side” hver dag?”

’A’ vågner op i en ny krop hver dag. Nogle gange er det en fodbolddrengs krop, andre gange en selvmordstruet piges krop. Der er ingen grænser, det kan være hvem som helst. Og A er ikke selv klar over, hvilket køn han/hun egentlig tilhører. A har affundet sig med sin skæbne og er påpasselig med at holde sig til reglerne om aldrig for alvor at involvere sig og ikke ændre ved folks liv. Hver aften må A derfor (som en anden Askepot) ligge i den pågældendes seng, inden klokken slår 12.
En dag møder A dog pigen Rhiannon og falder pladask for hende. Men er det muligt at skabe en relation til et andet menneske, når man selv skifter identitet hver dag?

David Levithan kan sit kram, han kan dreje et plot, så man hænger på. Kapitlerne dækker en dag i A’s liv fra morgen til aften, og man må bare lige se, hvor A nu havner, og om det lykkes ham/hende at mødes med Rhiannon igen. Men jeg blev også en lille smule irriteret undervejs. De mange skift gør, at man hele tiden skal forholde sig til nye personer i bogen, hvilket kan være fint, men her virker det lidt konstrueret. Og der er ofte ikke tale om helt almindelige teenagere. Mange er søgende i deres seksuelle orientering, og det virker lidt program-agtigt, at vi både møder bøsser, lesbiske og transseksuelle. Forfatteren har helt klart noget på hjerte. Og det er sympatisk, men det er ikke særlig subtilt fremstillet. Man fornemmer den løftede pegefinger: Vi er alle sammen gode nok uanset klasseskel, hudfarve, om vi er overvægtige, lider af tvangstanker, eller er homoseksuelle.

Hver dag er en bog, som jeg har det virkelig ambivalent med. Den er velskrevet, den har et plot, der virker, den problematiserer teenageres identitetssøgen og hylder forskelligheden. Alligevel har jeg svært ved rigtig at holde af den. Måske vil de unge læsere finde de eksistentielle spørgsmål mere interessante, og de får i hvert fald en både underholdende og spændende historie. Hver dag er sandsynligvis en bog, som flest unge vil læse som lystlæsning. Men har man tema om forskellighed, homoseksualitet eller lign., vil bogen også kunne anvendes i undervisningen, evt. som supplerende læsning.

Den amerikanske forfatter David Levithan har skrevet en lang række ungdomsbøger, særligt om homoseksualitet. Andre bøger om homoseksualitet: Ronnie Andersens Tilfælde og Camilla Ørsum Hovedet i skyerne.

Forfatterens hjemmeside: http://www.davidlevithan.com/
Gyldendal: http://www.gyldendal.dk/boeger-til-boern-unge/boerneboeger/9788702132489/hver-dag

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.