Hvis bare du var min

‣ Forfatter: Jenny Han

‣ Oversætter: Randi Bjerre Høfring

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 269,95

‣ Sidetal: 358

‣ ISBN: 9788711458068

“Men nu, hvor jeg sidder her i stuen, og min søster er mange tusinde kilometer væk, og Josh er lige inde ved siden af, er det eneste, jeg kan tænke: Josh Sanderson, jeg var forelsket i dig først. Du burde have været min. Og hvis det havde været mig, ville jeg have pakket dig ned i min kuffert og taget dig med mig; eller ved du hvad? Jeg ville være blevet. Jeg ville aldrig være rejst fra dig. Aldrig nogensinde og ikke for noget som helst.”

Lara Jean har skrevet et brev til de fem drenge, hun har været forelsket i, men det er ikke breve, som hun sender, nej hun lægger dem i sin hatteæske, og når brevet er skrevet og lukket, fordufter følelserne for drengen også. Men en dag konfronterer hendes gamle forelskelser hende med brevet, som nogen må have sendt ud – det, som under ingen omstændigheder måtte ske, er sket!

Lara Jean er en 16-årig pige, som bor sammen med sin far og to søstre. Familien holder sammen og tager hånd om hinanden, og Lara Jean og hendes storesøster, Margot, har et helt særligt søskendeforhold. De passer både på deres lillesøster og deres far. Siden Josh flyttede ind ved siden af for nogle år siden, har han også været en del af familien, og nu er han og Margot endda blevet kærester.

Da Margot rejser til Skotland på college, skal Lara Jean overtage hendes plads i familien. Lara Jean er pligtopfyldende, hjælpsom og har ingen erfaring med drenge, men hun handler meget impulsivt og er i familien kendt for at være styret af sine følelser – og nogle gange kan man godt komme til at gøre noget, som man fortryder, men også som gør en klogere.

Dette er historien om Lara Jeans forelskelser og hendes forsøg på at rette op på noget, der aldrig skulle være sket.

Bogen er en New York Times-bestseller, og Hvis bare det var mig er også en fortælling om de følelser og udfordringer, man som ung pige går igennem, som mange piger vil helt sikkert kunne relatere til. Bogen viser, hvilken udvikling man kan gå igennem, når man får lov at stå på egne ben og tager ansvar. Så Margots rejse til Skotland viser sig at være en lang udviklingsrejse for Lara Jean, selv om det er hende, der bliver hjemme hos familien.

Bogen handler både om venskab, kærlighed, søskendeforhold, pigelogik, kun at have en far, som er forælder til tre piger, drenge, hemmeligheder osv. Der er altså rig mulighed for en ung pige at se sig selv gengivet i denne roman.

Det er en forholdsvis tyk bog af en ungdomsroman at være, men en del amerikanske ungdomsromaner er også typisk tykkere end dansk ungdomslitteratur. Bogen kan godt virke lidt langtrukken ind imellem, men alligevel formår den at få læseren til at holde ved, da man hele tiden gerne vil vide, hvad der videre kommer til at ske; hvad Lara Jeans handlinger nu kommer til at betyde.

Jeg ser ikke det store undervisningspotentiale i denne roman, men vil klart anbefale den til piger, som mangler et stykke god, underholdende og fint fortalt litteratur til fritidslæsningen.

http://www.dearjennyhan.com/
http://www.carlsen.dk/
https://ereolen.dk/

Anmeldelsen er skrevet af Louise Nilsson

Louise er uddannet folkeskolelærer fra Læreruddannelsen i Århus i 2014, hvor hun i forbindelse med sit bachelorprojekt bidrog med en artikel til tidsskriftet Bachelorvinkler på lærerprofessionen, nr. 3, juni 2015 om læreres kriterier for valg af ungdomslitteratur. Efter endt læreruddannelse hun startede på kandidatuddannelsen i didaktik (dansk) på DPU i Århus, som hun afslutter sommeren 2016. Sideløbende med sit studie har Louise desuden arbejdet som privatunderviser og lærer hos LærDansk Aarhus. På læreruddannelsen blev hendes interesse for børne- og ungdomslitteratur vakt, og det åbnede sig for hende, hvilket stort potentiale den har at byde ind med. Louise er især interesseret i ungdomslitteraturen - og særligt den nyere komplekse ungdomslitteratur. Den kan bare noget særligt, både i forhold til at fange eleverne og behandle komplekse elementer, men den giver også en masse at reflektere over, som hun finder helt fantastisk.