Hvordan er det at være voksen?        

‣ Forfatter: Anna Fiske

‣ Illustrator: Anna Fiske

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 200 kr.

‣ Sidetal: 80 sider

‣ ISBN: 9788702351965

”Voksne er holdt op med at vokse. Hvis vi blev ved med at vokse hele livet, ville vi blive meget, meget høje. Møblerne og husene var blevet for små. Vi var blevet højere end træerne. Hvis voksne vokser, bliver de større i bredden, ikke i højden. Men på en måde bliver vi alligevel ved med at vokse: Alt det, vi oplever og lærer og føler, gør, at vi vokser en lille smule indeni hele livet igennem.”

Hvordan er det at være voksen?” er en fagbilledbog, som tager udgangspunkt i voksenlivet. Forfatter Anna Fiske forsøger på bedste vis at besvare mange af de spørgsmål, børn kan stille sig selv om, hvordan det egentlig er at være voksen; må voksen for eksempel være oppe hele natten? Kan de spise chokolade når de vil? Hvorfor er voksne egentlig nødt til at tjene penge? Og bestemmer man selv alting, når man er voksen?

Bogen er egentlig en billedbog, men som en sådan er det en lidt lang sag at komme igennem. På den anden side kan man sige, at bogen måske egentlig også lige så meget er en opslagsbog, en bog man kan bruge som udgangspunkt for en god snak med et barn om forskellige aspekter af voksenlivet.

Forfatter Anna Fiske har selv gennemillustreret bogen i farver. Hendes streg vil jeg kalde næsten barnlig eller naiv i udtrykket og let fjollet. Det er både sjovt at kigge på og tager også noget af alvoren i nogle af de lidt større tematikker, bogen også tager op, for eksempel hvad der sker når voksne drikker alkohol, og hvis de ikke kan styre hvor meget alkohol de drikker, eller hvorfor nogle voksne skændes rigtig meget – her stilles der helt skarpt på, at det aldrig er børnenes fejl, hvis de voksne er kede af det eller sure på hinanden.

I samme serie har forfatteren også begået billedbøgerne ”Hvordan laver man en baby?” og ”Hvordan begynder man i skole?”, der på samme måde tager udgangspunkt i barnets forestillinger (eller mangel på samme) om, hvordan den slags egentlig foregår.

I det hele taget er det en virkelig fin bog til spørgelystne børn, som formidler stor – og til tider meget alvorlig – viden på børns niveau.

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.