Hybenhjerter

‣ Forfatter: Jane Susanne Andersen

‣ Forlag: Turbine

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 140

‣ ISBN: 9788740653472

At flyve som et forårsfrø
for sommerblomst at blive
er kun at visne for at dø
kan ingen frugt du give.
Hvis modenhedens milde magt
af livet selv du lærte
da slår bag falmet rosendragt
dit røde hybenhjerte.

(Alex Garff (1949)

 

Titlen på Jane Susanne Andersens ungdomsroman Hybenhjerter referer til sidste vers i Alex Garffs Septembers himmel er så blå, og i romanen spiller den på pigen Leas kamp for at finde sig selv og ikke mindst for at blive accepteret og optaget i fællesskabet – altså den unge piges rejse fra at blive forstået som en sommerblomst til at modnes, sætte frø, finde sig selv og blive en selvstændig person.

Jeg-fortælleren Lea er ensom og har ingen venner i klassen længere, og derhjemme står det ikke bedre til med travle og forjagede forældre.

Men på nettet er Lea en haj. Her skaber hun sit alter-ego, den kræftsyge Veronika på instagram. Her manipulerer hun fotos, tekst, opfinder og besøger en demensramt ikke – eksisterende mormor på plejehjemmet. På nettet er hun en stærk og handlekraftig pige fyldt med livsmod på trods af, at hun er terminal patient og ved at dø. Det vælter ind med søde kommentarer, sympati og likes. Gennem Veronika og flere andre falske profiler derude konstruerer og manipulerer Lea ”liv” – Veronika med flere frem.

HOAX. Men hele korthuset truer med at falde sammen, da en kommer på sporet af hendes opdigtede profiler derude i cyberspace og prøver at afsløre hende. ….

Jane Susanne Andersens Hybenhjerter er en væsentlig, velskrevet lille roman om Leas kamp for at blive accepteret; men ikke mindst den verden ude i cyberspace, hvor rigtig mange unge lever en stor del af deres liv; hvor følelser, #fuckcancer, fake news, falske profiler og andet regerer på snap-chat, facebook, instagram og hvad de sociale medier ellers hedder.

Hybenhjerter er på overfladen letlæst, men giver rigeligt med stof til eftertanke for læseren om hvad ungdomsliv er, venner, at høre til og forholdet mellem et liv med virkelige venner i en virkelig verden i en verden domineret af internettet. Hybenhjerter kan fint læses alene, men vil også kunne indgå i danskundervisningen fra 6. klasse – 8. klasse. Den vil kunne danne udgangspunkt for en væsentlig samtale om brugen af sociale medier, og hvor vigtigt det i virkeligheden er at søge accept derude i form af likes og hjerter fra en helt ukendte personer. Endelig give Hybenhjerter klassen mulighed for at synge den smukke Septembers himmel er så blå.

 

Jane Susanne Andersen

Hybenhjerter

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.