I skole

‣ Forfatter: Beatriz Martin Vidal

‣ Illustrator: Beatriz Martin Vidal

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen og Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 259,00

‣ Målgruppe:6 – 99 år

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 9788771519129

”Skolen slår porten op på efterårets første dag. Pigerne ankommer fra morgenstunden, fra hver sin retning. De kommer alene.”

”I skole” er af spanske Beatriz Martin Vidal. Hun har skrevet, og hun har tegnet om skolegangen for de piger, der hvert efterår går ind gennem skoleporten. Illustrationerne er smukke, klassiske ”skoleuniforms-agtige”, hvor man ser alt i akvarel-pastel-gouache-tonede portrætter af pigerne, af skolen og af drømmene for deres liv.

”De venter foran porten. Stille, spændte, nervøse, bange. Da solen står op, åbnes porten og pigerne går ind, én efter én. Når den sidste er ankommet lukker porten. Den bliver ikke åbnet igen før næste efterår. Hvad laver pigerne mon i skolen? Hvorfor går de der? hvad lærer de? En dag skal du måske selv stå foran porten. Helt alene, i din nye skoleuniform, på den første efterårsdag.”

Sådan er det at gå i skole. Man er helt alene foran porten, – så kommer man ind i en verden, man ikke vidste meget om. Her lærer man alt muligt. Noget man kan glæde sig over, noget man kan undres over, og noget, man kan blive optaget af.

”Efteråret vil gå og dernæst vinteren. En efter én vil pigerne opdage noget hemmeligt. Noget der ikke står på skemaet. Noget ingen kan undervise i. Man kan kun finde det selv.”

Det finder pigerne hver især. Nogle finder det i sport og kamp, nogle i sprog, litteratur eller
matematik. Skolen er mange ting. Den begynder foran en lukket port, men den åbner til en verden så stor.

Klassebilledet af pigerne med åbne blikke, forskellige frisurer, glade øjne og smil og latter er så smukt. Det er en poetisk fremstilling af skolen. Bogen begynder, som den ikoniske ”Lejren” af Oscar K og Dorte Karrebæk. Her kom børnene også frem til lejren, men her var barndommen på ingen måde lys. Her i ”I skole” er det en lys barndom i skolens rammer, der venter. Forhåbentlig bliver skolen sådan for alle.

Det er en smuk, poetisk billedbog, der kan læses af alle.

Links: https://www.beavidal.com/

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.