Ikke mere at sige 

‣ Forfatter: Karen M. McManus

‣ Oversætter: Dorthe Hjort Jensen

‣ Forlag: CarlsenPuls

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 367

‣ ISBN: 9788727005812

”Jeg holder en pause, så mine ord kan nå at synke ind hos Carly, mens jeg betrageter billedet af mr. Larkin. Han er iført sit karakteristiske slips med citroner på, og de ellers så klare farver er nedtonede på det sort-hvide billede.”

Det er Brynns kapitel, der indledes således. Bogens stemmer er fordelt hos Tripp og hos Brynn. De har kendt hinanden i flere år, Brynn har været borte fra Saint Ambrose High School i fire år, nu er hun tilbage. Da hun forlod skolen og byen for fire år siden var det efter et uopklaret mord på yndlingslæreren mr. Larkin.

Mordet er endnu ikke opklaret, og med en praktikplads hos ”Motive”, hvor man skriver og arbejde med kriminalsager, begynder Brynn at sætte sin arbejdskraft ind på at opklare mordet. Tre unge fandt mr. Larkin i sin tid: Tripp, Charlotte og Shane. De har ikke mere at sige.

Brynn graver sig tilbage til fortiden, mens der sker meget i nutiden. Alt viser sig at være anderledes, end hun havde tænkt. Der er masser af hemmeligheder, der kan komme op til overfladen.

Det er Karen M. McManus, der er forfatteren. Hun har også skrevet En af os lyver og flere andre meget læste og meget anmelderroste young-adult-bøger.

Ikke mere at sige er en helt igennem fremragende krimi, men det er også en ”coming-of-age”-roman, det er et portræt af søgende unge i en amerikansk kontekst, hvor forældre er fraværende, og hvor livet i skolen er en stadig kamp om popularitet, karakterer og stipendier.

Det er ikke en ungdomsroman på Sanne Munk Jensen, Sarah Engell, Kim Fupz Aakeson eller Jesper Wung-Sungs niveau. De kan skrive, så man som dansk læser bliver ramt i sjæl og sind.

Den slags danske ungdomsromaner er der mere rugbrød i. Til tider har man også brug for en roman, der er som en amerikansk toast med peanutbutter og jam. Crunchy og genkendelig.

Er man en stor tilhænger af dette meget amerikanske high-school-miljø (og det er denne anmelder), så er det denne bog, man skal give sig i kast med. Man kan også læse alle Karen M. McManus’ bøger. Hun har sans for at skrive, så man må læse videre og videre og næste side med. 

Amerikansk. Ja, det er det. Det er godt!

Forfatter Karen M. McManus

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.