Det er et større dannelsesprojekt Rikke May Kristthorson har gang i med sine indtil videre to biografier for unge og alle os andre om betydningsfulde danskere.
I 2013 lagde hun ud med Kierkegaard biografien: ”Hvem Søren var kierkegaard?” – og nu er turen så kommet til kernefysikeren og Nobelprisvinderen, Niels Bohr (1885 – 1962).
Det er svært stof, meget svært stof, Rikke May Kristthorson har bundet an med her i bogen om Niels Bohr, men det lykkes på forbløffende vis for hende at gøre det endog meget svære naturvidenskabelige stof så nogenlunde forståeligt for en indgroet humanist som mig. Der er indkaldt faglig assistance fra prominent hold på Niels Bohr Instituttet, fra Holger Bech Nielsen og fra forskellige fysikere, fysiklærere og selv fra elever i 8. Klasse. Og man føler sig endnu engang i fagligt kompetente hænder hos forfatteren.
I ”Ind til kernen – Eventyret om Niels Bohr” følger læseren Niels Bohr fra vugge til grav. Højdepunkterne i fortællingen er det stærke familiesammenhold, mødet med et sympatisk menneske, ægteskabet med hustruen Margrethe, traditionen for store fysikere i familien, det at Bohr som blot 37-årig blev tildelt Nobelprisen i 1922 og at han var med til at udvikle atombomben fra 1943 (fissionsprocessen, som opdages og forklares ud fra compoundkerne- og dråbemodellerne).
Det er fagligt svært stof, der her forsøges præsenteret i jordhøjde, og den megen komprimerede viden på siderne, og de mange forskere man bliver præsenteret for, gør, at læseren skal holde tungen lige i munden.
Bogen er gennemgående illustreret med mange modeller og anskuelige fotografier af relevant stof, og som en slags opblødning af det komprimerede kernestof også af familien og venner. Det gælder også den sidste tegning, Niels Bohr tegnede aftenen før han døde (her kunne en forklarende note om, hvad den forestiller dog have været gavnlig).
Denne anmelder holder især af, at de enkelte afsnit adskilles af en lille vignet af et lille atom med kerne og det hele. Her er der mulighed for at reflektere over det læste. Jeg holder ligeledes af, at Rikke May Kristthorson løbende stiller læseren små retoriske spørgsmål, hun senere i teksten giver svar på.
Men der er presset mange informationer og megen viden ind på de 208 sider. Bogen er på grund af denne informationsmængde ikke let at læse, hverken rent læseteknisk eller hvad angår læseforståelsen. Til gengæld er der heller ikke sprunget over hvor gærdet er lavest, som man tit oplever det i fagbøger til børn og unge. Bogen henvender sig måske især til fysiknørden, men grundet det rent biografiske stof rammer den også bredere. Der er arbejdet bevidst med sproget for at gøre stoffet tilgængeligt, og det er meget sympatisk.
Eneste anke jeg har mod dette er, at vi konsekvent er på fornavn med Bohr – Niels! Det skurrer gevaldigt i mine ører, dette ”dusseri”, men har nok noget med min alder at gøre.
Det er lige før man hører Niels stemme fra graven henvende sig til Rikke med en royal replik: ”Vi to har vist ikke gået i skole sammen!”
”Ind til kernen – eventyret om Niels Bohr” anbefales varmt til alle med interesse i dansk naturvidenskabelig forskning, for fysik og kernefysikkens verden – og for at den trækker linjerne op fra 1962 og til vore dage. Det lønner sig for (drenge)læseren at investere, om ikke kerne-, så hjerneceller på at sætte sig ind i eventyret om Niels Bohr.