Ingen

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Anna Margrethe Kjærgaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 159,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 44

‣ ISBN: 788702372977

Robert passer ikke rigtig ind med de andre børn i klassen, men det gør ikke noget, da han har Ingen, sin usynlige ven. Robert og Ingen laver alting sammen, men en dag sker der noget sært. Ingen er væk.

“Det er smart at have Ingen. Når de andre børn i klassen sætter sig med hinanden, gør det ikke noget. For Ingen sidder altid ved siden af Robert. De to sidder altid sammen.”

Ingen er en relaterbar fortælling om ensomhed, venskab og det at vokse fra sin usynlige ven. Roberts venskab med Ingen er et resultat af ensomhed. Og da ingen forsvinder fra hans side, får Robert øjnene op for Anton, som er en anden dreng i klassen, der heller ikke helt passer ind. Ved at bruge mere tid med Anton, dannes der et venskab mellem de to drenge.

Det er en sød bog til børn og deres voksne, og den egner sig perfekt til højtlæsning. Historien er bygget op af relativt enkle og letforståelige sætninger, som stadig har nuanceret lag. Når Roberts usynlige ven hedder Ingen, giver det et lag af humor og dobbelttydighed i fortællingen.

Anna Margrethe Kjærgaard har lavet illustrationerne til Ingen, som er lavet i vandfarver med elementer af blyantstreger og tegninger. De to stilarter fungerer godt sammen og giver illustrationerne et blødt og behageligt udtryk, som passer rigtig fint til denne fortælling. Farverne er hovedsageligt en blanding af fine pasteller og jordfarver, som bidrager til det bløde æstetik. Illustrationerne er i stil med hendes andre værker, som alle er af vandfarver i pasteller og jordfarver eller fine blyantstegninger.

Kim Fups Aakeson og Anna Margrethe Kjærgaard har med Ingen skabt er en virkelig fin billedbog om ensomhed og venskab. Både historien og de smukke illustrationer med dejlige farver kan nydes af både børn og voksne.

Anmeldelsen er skrevet af Helene Bastrup

Helene er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og har altid elsket bøger og gode historier. Til dagligt arbejder hun på Københavns Biblioteker. Hun ønsker at dele og sprede kærligheden for litteratur, og har en naturlig interesse for børn og unges læselyst. Helene læser selv meget bredt, og elsker at udvide sin horisont, men hun nærer en forkærlighed for ungdomslitteratur og fantasygenren.