Jackdaw – En teenagehustlers bekendelser

‣ Forfatter: Stuart David

‣ Oversætter: L. G. Jensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:13+

‣ Sidetal: 216

‣ ISBN: 139788702189575

Et citat fra bogen lyder: Efter navneopråb er der en dobbelttimes kedsomhed i historie med Sergent Geertsen.

Og et andet citat: For første gang i mit liv tager jeg i skole så tidligt som muligt og står ude ved porten for at vente på, at Sonny Knudsen ankommer.

Og et tredje: Mens jeg har fransk den efterfølgende morgen og sidder og kigger ud ad vinduet på et tog, som ikke har rørt sig ud af flækken i næsten en halv time, begynder jeg at spekulere på, om der overhovedet er nogen fordel i at have sengen på Haralds værelse.

Som de tre citater viser, så er her en roman om en dreng, der har et meget kækt og afslappet forhold til sin skole og uddannelse. Samtidig er han utroligt kreativ og konstruktiv i forhold, der indebærer venner, piger, forældre og den målrettede indsats mod at blive millionær uden at arbejde ret meget.

Jacob Davgaard kaldes Jackdaw. En jackdaw er en kragefugl, en allike. Den larmer og gør opmærksom på sig selv konstant, og sådan er denne teenagehustler også. Han skaber liv omkring sig. Hele tiden. Alt og alle bliver led i hans ret uigennemskuelige planer, der alle går ud på at få fikset alt det, han altid får ødelagt i skolen, i familien og blandt sine kammerater.

Bogens handling er kronologisk og følger Jackdaw gennem et projekt, men egentlig er handlingen underordnet. For det er sproget og fortællestilen, der er det vigtige her. Bogens undertitel er ”En teenagehustlers bekendelser”, og Jackdaw hustler sig netop gennem dagen og vejen. Det er sjovt og underholdende at følge ham. Der er slang, ironi og megen kækhed og kådhed, og nok er handlingen forholdsvis utroværdig, men det gør ikke noget. I bund og grund er Jackdaw en venlig dreng, der blot ikke egner sig særligt godt til at gå i skole.

Bogen er oversat af L. G. Jensen, der får det humoristiske og hustlende i stilen med, og forfatteren er en skotsk musiker og sangskriver, så der er også musik i fortællingen her.

“Jackdaw” kunne være første bog i en serie. Der er i hvert fald basis for nok en skoledag for Jackdaw, da bogen slutter, (og det er ikke en spoiler!): … og begge to er vi på vej og går hen over legepladsen. Sander ser bekymret ud, men jeg springer nærmest af sted, og begge to er vi på vej hen mod endnu en hjernelammende dobbelttime i fysik hos Skaldesvendsen.

Gyldendal – med læseprøve

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.