Jamie Johnson 1 – Den store kampdag

‣ Forfatter: Dan Freedman

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 129,95 kr.

‣ Målgruppe:11 - 13 år

‣ Sidetal: 176 sider

‣ ISBN: 9788702349542

Jamie er en 13-årig, talentfuld og ambitiøs fodboldspiller, der netop er skiftet til Kingsfield School. Jamie er lille, hurtig og dygtig til at spille sin position som venstre wing, men han har imidlertid en række udfordringer – blandt andet bokser han med et solidt temperament, der fra tid til anden bringer ham i problemer, som da han i frustration over at brænde et straffespark i en, for ham, meget vigtig kamp, skubber en modstander og bliver udvist.

Jamie har en fortrolig i sin bedstefar, Mike, som han taler meget med om fodbold. Mike var selv en dygtig fodboldspiller som ung, men fik ødelagt karrieren på grund af en skade. Nu kan han dog hjælpe Jamie, når det er op ad bakke med fodbolden. I forlængelse af episoden med det brændte straffespark og den efterfølgende udvisning, får Mike Jamie tilbage på sporet, blandt andet ved at forære ham en træningsmanual, som Mike i sin tid selv fik foræret af en legendarisk fodboldtræner. Manualen giver Jamie ekstra blod på tanden, og han intensiverer sin træning med øvelser fra bogen (flere af dem detaljeret beskrevet og illustreret), hvilket hæver hans niveau og overraskende åbner døre i én retning, samtidig med at det skaber udfordringer i andre.

På omslaget af bogen, kaldes den for ”En fodboldserie for de fodboldglade piger og drenge”, men jeg synes den handler om meget mere end fodbold. Bevares, der er vel næppe en side i bogen hvor ordet “fodbold” ikke optræder, men sjovt nok kommer det ikke til at fylde for meget. Ud over Jamies intense kamp og indsats for at blive bedre, som er interessant at følge, så synes jeg mere bogen finder sin berettigelse i forhold til vanskelige dilemmaer som skole vs sport, venner vs ambitioner, individualisme vs holdånd og ikke mindst de udfordringer en knægt, der endnu ikke har ramt puberteten, støder på, når han skal agere i gruppen med postpubertære, overskægsbærende og dermed noget ældre teenagere.

Bogen kradser lidt i overfladen omkring enkelte af dilemmaerne, i og med vi blandt andet hører en del om Jamies tanker om konflikten med hans mor samt hans undren over, hvorfor hans venskab med pigen Jack også lider et knæk. Bogen er skrevet af fodboldsjournalisten Dan Freedman, der i mange år har dækket blandt andet Premier League, så kærligheden til fodbolden hersker der ikke tvivl om er en motivationskilde for at skrive bogen, men det er lidt svært at vurdere, hvorvidt ovennævnte temaer ligeledes har været vigtige for forfatteren. Jeg tror dog, det ville give en ekstra dimension i udbyttet for læserne, når nu forfatteren HAR fået den fodboldgale teenagers opmærksomhed, hvis der gås lidt mere i dybden med temaerne.

Bogen er underholdende, og er man til fodbold, er den helt klart ekstra interessant. Man lever sig let ind i Jamies situation, og forfatteren evner at beskrive Jamies frustrationer og følelser, når ting går ham imod på en så indgående måde, at man fuldt ud kan sætte sig ind i dem og føle, det er synd for Jamie – uagtet de ofte er selvforskyldt.

Bogen er ganske let læst og kan formentlig godt læses helt ned til 10-11 år, men jeg sætter målgruppen til 11-13 år, da denne målgruppe formentlig meget lettere kan relatere sig til temaerne/dilemmaerne, som fodboldhistorien er pakket ind i.

 

Dan Freedman har skrevet 7 bøger om Jamie Johnson, hvoraf de første tre er oversat til dansk, og jeg ser frem til at læse de næste i håbet om, at forfatteren vælger at gøre lidt mere ud af de meget interessante dilemmaer, som historien åbner op for.

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.