Jernulven

‣ Forfatter: Siri Pettersen

‣ Oversætter: Rolf Stavnem

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 490

‣ ISBN: 9788702317251

Jernulven er et fængslende fantasymysterium med nordiske rødder, fyldt blod, begær, spænding, drama og afhængighed!

Romanen er den første bog i trilogien Vardari, som er en selvstændig fortsættelse af multikunstneren Siri Pettersens dramatiske og kuldslåede trilogi om Ravneringene, som er anmeldt andetsteds på Bogbotten.

Jernulven er som forgængerne godt fortalt med mange fortællespor, sprogbilleder, intertekstuelle referencer og helt i pagt med tidsånden, feministiske manifestationer.

Handlingen i dette første bind er flersporet og leder læseren ud i en labyrint af spændende og dramatiske begivenheder, hvor der ikke er sparet på død, sorg, sex, store følelser. Her er referencer til den nordiske mytologi sat i et landskab, der bringer mindelser om Nordnorge med fjelde, dybe fjorde, nordlys og frostklar natur.

Handlingen er kort fortalt, at Juva hader blodlæsere. Blodlæserne hyldes for at kunne læse sandheden ud af blod, men de er i romanens univers ikke andet end usle svindlere, der udnytter folks frygt og angst, for at vinde ussel mammon og for at opnå magt.

Det ved pigen Juva kun alt for godt. Hun stammer nemlig selv fra en familie af blodlæsere, men har svoret aldrig at blive en af ​​dem. Hun var ”et besværligt barn, Juva, med upassende tanker og tegninger”.

Da familien trues af Vardari, de uhyggelige, der aldrig bliver gamle, inddrages Juva i jagten på blodlæsernes arv. Den mørke hemmelighed, der engang ændrede verden, og som kan gøre det igen. For at overleve konfronterer hun det barndomsminde, hun har kæmpet for at glemme, dengang hun så djævelen og opdagede, at:

”Det handlede ikke om blodlæserkort. Det handlede om noget, der kunne vise vejen til den virkelige djævel. Jernulven. Hun havde set ham som barn. Han havde slået far ihjel, og det var alt andet end fantasi.

Djævelen var virkelig, og han fandtes her. Et sted i huset.”

Herfra går jagten på det gode, det onde og det grusomme, fortalt i et sprog med norrøne referencer, med et gevaldigt persongalleri, der nok foldes mere ud i de kommende bind og en handling, der gør, at man som læser er travlt beskæftiget og er godt underholdt.

Som serien om Ravneringene og Jernulven guf for inkarnerede fantasyfans, men vi andre almindelige dødelige, vi der bare holder af en rigtig god, spændende og vedkommende fortælling kan sagtens være med.

Kryb ind i et hyggeligt læsehjørne med slikskålen, tænd hyggelyset og drag på en tidsrejse ind i et dramatisk og knapt så hyggeligt eventyrligt univers. Enhver lighed med virkeligheden er nok ikke helt tilfældig.

 

Roman: Jernulven, bind 1 i serien Vardari

Forfatter, Siri Pettersen

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.