Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Siri Melchior

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:5 – 9 år

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788702244410

”Den der historie med Gud der skabte verden er selvfølgelig løgn.

Som om man kunne lave en hel verden alene.

Næh, det var Hr. og Fru Gud der gjorde det.

De hedder Jørgen og Else, og her kan du se dem.

De ser måske trætte ud, men de har som sagt også lige skabt alting, bjerge, ….”

Sådan lyder anslaget i Kim Fupz Aakeson og Siri Melchiors videredigtning på modernisering og verdsliggørelse af Det Gamle Testamentes skabelsesberetning. Og det er der selvfølgelig kommet en morsom, mundret, velfungerende og velfortalt fortælling ud af.

Kim Fupz Aakeson har travlt med det bibelske stof i disse dage. For Bibelselskabet har han og Lilian Brøgger for ganske nylig (efteråret 2018) skabt tre herlige nyfortolkninger af tre af evangelisten Lukas lignelser Per, Poul og farmand (Den fortabte søn), Næste (Den barmhjertige Samaritan), og Det store party (Lignelsen om det store festmåltid) – alle tre tankevækkende og læseværdige opdateringer af de tre lignelser fra Det Ny Testamente.

Her er vi tilbage ved begyndelsen, og det er med et gammeltestamenteligt udtryk: godt.

Historien om Jørgen og Else i Par…, nåhnej i Parcelhushaven, uddrivelsen herfra og deres liv med deres hjemmegjorte menneskebørn er god læsning, der vækker til eftertænksomhed for både børn og voksne. Og det her er ingen ”Ellebellebollebog!” Jørgen og Else bruger Guds egen ældgamle genteknologi, jord, vand og luft til at puste liv i ungerne. I denne udgave en dreng og en pige der selvfølgelig volder forældrene senmoderne opdragelseskvaler.

Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to er smukt illustreret af Siri Melchior med luftige illustrationer i akvarelfarver, der på bedste vis underbygger verbalteksten og som giver mulighed for at dykke ned i fortællingen.

Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to anbefales varmt til daginstitutionens dialogiske oplæsning, til dansk og kristendomsundervisningen i indskolingen og som godnatfortælling derhjemme. Skal der bruges en mere bibelnær fortælling, er Ida Jessen og Hanne Bartholins suveræne Bibelhistorier (Bibelselskabet, 2016) stadig bogen man bør bladre i, når der er børn tilstede.

Jørgen og Else laver et menneskebarn eller to

Siri Melchior

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.