Jord

‣ Forfatter: Tina Sakura

‣ Illustrator: Teddy Kristiansen

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 227,50

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788723567390

”Telefonen ringer. Jeg tager den helst ikke, jeg kan mærke det i kroppen, så snart den ringer. Nogen vil noget. Nogen vil noget, jeg ikke kan leve op til. Det er min fægtetræner. Jeg burde tage den, jeg burde virkelig tage den, men jeg kan ikke. Jeg lader den ringe.”

Sådan er det at være Lærke, der er en god fægter. Hun er en helt almindelig pige, der går i skole, har venner og en god familie. Alt er fint, lige indtil Lærke falder ned i et hul. Et sort hul:

”Men inden i er jeg noget, der falder. Ingen ser det. Ingen ved det. Tankerne er som filtret reb på stranden, sådan noget som bølgerne har skyllet frem og tilbage i dage og nætter. Jeg kan ikke huske, hvornår det begyndte.”

Lærke magter ikke længere noget. Hun magter ikke træningen, skolen og vennerne. Hun har fået en depression, der lægger et mørke over alt. Heldigvis får hun arbejde i sommerferien på det lokale gartneri, hvor ingen forventer andet af hende, end at hun byder ind med den arbejdskraft, hun har på dagen. Man kan tale med gulerødderne og træerne, helt uden at skulle præstere noget.

Teddy Kristiansen har illustreret. Han har farvet med jordfarver med umbra, okker og lys jern, der matcher den lavmælte tekst på fremragende vis.

Tina Sakura har skrevet meget til børn og unge. Her skriver hun i serien ”Modværk”, der er en serie fra Alinea, hvor bøgerne er målrettet til overbygningens elever, samtidig med at det er nemme og overkommelige bøger at læse.

Denne ”Jord” har et tema, der vedrører mange. Det er godt og prisværdigt, at der er litteratur til alle målgrupper. Alle bøgerne i serien ”Modværk” kan læses af alle unge. Ikke blot de læsesvage. Temaerne er almengyldige.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.