Juleklar – Godnathistorier der får børn til at glæde sig i søvne

‣ Forfatter: Andreas NederlandFrederik HansenFrida BrygmannGitte LøkkegaardGlenn RingtvedKasper HoffKristina AamandNicolaj KopernikusThomas BrunstrømThomas KorsgaardThomas Skov

‣ Illustrator: Thorbjørn Christoffersen

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199

‣ Målgruppe:Oplæsning fra 5 år, selvlæsning fra 9 år

‣ Sidetal: 117

‣ ISBN: 9788711987858

Juleklar – Godnathistorier der får børn til at glæde sig i søvne er skrevet af en lang række kendte ansigter heriblandt Thomas Skov, Kristina Aamand, Nikolaj Kopernikus, Thomas Brunstrøm m.fl., som hver bidrager med en julefortælling. Bidragsyderne spænder bredt lige børnebogsdebutanter til forfattere med mange børnebøger i bagagen.
Fælles for de 11 godnathistorier er, at de er bygget op omkring humor, ligesom flere af bøgerne har intertekstuelle reference til klassiske julefortællinger. F.eks. handler en af historierne om edderkoppen Peter, som ved et tilfælde ender i et juletræ i en varm stue med larmende mennesker. Held i uheld møder han korsedderkoppen Lis ”og rygtet siger, at Peter og Lis stadig den dag i dag bor bag ovnen i et stort, gult hus et sted i Danmark”. Titlen på denne fortælling er Peters Jul, og den intertekstuelle reference er her dels henvisningen til det klassiske juleeventyr Peters jul(1866)og børnesangen Lille Peter edderkop.
En anden intertekstuel reference der fik mig til at trække på smilebåndet er fortællingen af Thomas Brunstrøm(også kendt som forfatteren bag Sallies far): Kender du den om Randalf? Historien handler om Rodolfs lillebror Randalf, som ingen kender, fordi Rudolf altid løber med opmærksomheden. Men kan Randalf, som både er lille af sin alder og mangler gevir, og hvis særlige opgave er, at hjælpe julemanden med at gemme vaniljekranse og marcipansnitter rundtomkring i kaneværkstedet, så julemandens kone ikke opdager dem, blive lige så kendt som sin storebror? Måske?
Samlingen rummer således en række sjove skøre fortællinger, som giver en god ramme til nogle hyggelige julestunder sammen. Jeg tillader mig dog at fremhæve, at det varierer fra fortælling til fortælling, hvor flydende højtlæsningen bliver.

Omslaget er der kredset for, og det er visuelt en smuk bog. Ryggen er af stof og forsiden præsenteres på samme måde som forgængeren Grydeklar – Godnathistorier, der får børn til at smile i søvne(2019). Forskellene mellem Grydeklar og Juleklar er på detaljeplan, bl.a. er forsidefarven anderledes, ligesom børnene på forsiden ikke sover i en gryde men derimod et juleflethjerte. Bøgerne er også begge bygget op på samme måde med en lang række forfattere.
Juleklar er uden tvivl en bog man vil lægge mærke til i mængden med sit smukke ydre.

Bogen er illustreret af Thorbjørn Christoffersen, og hvis du har læst en af bøgerne om Sallies far, kan du uden tvivl genkende stregen herfra. Billederne er ligesom bogen fyldt med humor og skæve indslag som får dig til at grine lidt i skægget.

Juleklar – Godnathistorier, der får børn til at glæde sig i søvne er en samling skønne skøre julegodnathistorier til børn fra omkring 5 år til 12 år. Har du svært ved at få lov at læse højt for dit lidt ældre barn er denne bog et godt bud på en bog, som forhåbentlig kan give jer nogle gode højtlæsningsstunder sammen. Historierne er mellem 9-13 sider, og tager omkring 10-15 min. at læse højt.

Børn kan læse bogen selv fra omkring 9 årsalderen.

Anmeldelsen er skrevet af Nina Færge Rabjerg

Nina er uddannet lærer (2014) og Cand. Pæd. i didaktik dansk med speciale i litterær vurdering af børnelitteratur (2020). Hun arbejder delvist som lærer og delvist som freelanceskribent, hvor hun udarbejder undervisningsmateriale til skønlitterære værker. Nina elsker bøger og specielt børne- og ungdomslitteratur - fra smukke billedbøger over skæve grafiske romaner til den gode fortælling.