Kærlighed for fanden!

‣ Forfatter: Katie Cotugno

‣ Oversætter: Nete Harsberg

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 269,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 360

‣ ISBN: 9788711374023

16-årige Reena er smaskhamrende forelsket i Sawyer, og det har hun været lige siden syvende klasse. Da hendes bedste veninde Allie bliver kæreste med ham, ændrer deres venindeforhold sig derfor, og Allie og Reena glider fra hinanden.

Det er dog langt fra en dans på roser mellem Allie og Sawyer, og efter et stykke tid begynder Sawyer at vise mere end venskabelig interesse for Reena. En aften kysser han hende, men den gode stemning bliver afbrudt af et telefonopkald: Allie er kørt galt. Og da hun efterfølgende dør af sine kvæstelser er Reena fuld af skyldfølelse og skam.

Sawyer og Reena kan imidlertid ikke holde sig fra hinanden, og dette bliver starten på et turbulent kærlighedseventyr, hvor det hurtigt bliver klart, at Sawyer ikke er en af guds bedste børn – han tager piller og ryger pot. Reena derimod er Sawyers diametrale modsætning: Hun er en fornuftig katolsk pige med en lys fremtid i sigte. Det er planen, at hun skal begynde på  college et år tidligere end normalt pga. hendes faglige dygtighed, og hun planlægger også at rejse jorden tynd. Men alt dette går i vasken, da hun bliver gravid med Sawyers barn, og han efterfølgende skrider uden et ord…

Nu er Reena 18 år og er så småt begyndt at få orden på sit liv igen. Hun passer pligtopfyldende sin datter, Hannah, på 2 år og har fået en sød og betænksom kæreste, Aaron, som hun kan regne med. Derfor er det mildest talt rimelig ubelejligt, da Sawyer dukker op igen:

”Sawyer ser utilpas ud. Som om han venter på et eller andet. Måske på at jeg bare siger det ligeud – Velkommen hjem, hvordan var turen, vi har fået et barn – men jeg holder munden tæt lukket. Lad ham bare gruble lidt, tænker jeg ondt. Lad det for en gangs skyld være ham, der står og fumler.

Selvom Reena gør alt for ikke at lade sig påvirke, kan hun ikke komme udenom det uomtvistelige faktum, at hun stadig er fuldstændig vild med Sawyer. Der går ikke lang tid, før bebrejdelser, misforståelser og sårede følelser farer gennem luften, og gør det svært at lægge fortiden bag sig.  Sawyer er dog ret god til at være far for Hannah, så da Reena beslutter sig for at fuldføre sin plan om at rejse ud i verden, bliver det med ham og Hannah ved sin side – ligesom en rigtig lille familie ville gøre det.

Kærlighed for fanden! er på mange måder en helt klassisk ungdomsroman om stormende forelskelse, venskab, jalousi og kærlighedsintriger. Og så alligevel ikke helt. Reena er nemlig en ualmindelig uheldig pige, der både har mistet sin mor i en ung alder, sin bedste veninde i et trafikuheld, finder sig en kæreste, der er afhængig af stoffer og bliver gravid som 16-årig, så alle hendes fremtidsplaner ryger i vasken. Samtidig har hun en meget troende katolsk far, der har svært ved at accepterer,  at hans datter skal være mor. Med alle disse ting i baghovedet fremstår hun bestemt ikke som stereotypen på en ’normal’ ung kvinde, og selvom disse forhold er med til at gøre romanen spændende, er det også her, det kammer lidt over med dramatikken, der næsten bliver en amerikansk soap værdig.

Historiens opbygning skiller sig ud ved, at kapitlerne varierer mellem et ’før’ og ’efter’. På den måde introduceres læseren gradvist for den fortid Reena og Sawyer deler, samtidig med at læseren følger med i den nutid, der igen fører dem sammen. Det er et fint virkemiddel, der gør at spændingen bevares gennem hele romanen, idet man løbende får afdækket de episoder, der danner baggrund for Reenas bitterhed og Sawyers pludselige forsvinden. Således bliver det også klart, at Sawyer ikke bare skred uden et ord. 

Kærlighed for fanden! er velskrevet, og på trods af dens længde (360 sider) er den letlæst uden for mange svære fremmedord. Den egner sig rigtig godt til piger i alderen 14+, der vil kunne spejle sig i de problematikker, der fylder Reenas verden. 

 http://katiecotugno.com

http://www.carlsen.dk

 

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.