Klimakrigerne 1, Økodeller og svinestreger

‣ Forfatter: Henrik Nilaus

‣ Illustrator: Mads Ellegaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 169,00 

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 163

‣ ISBN: 9788702305944

”Jeg var rystet, dybt rystet, da jeg kom ud i skolegården. Vi havde fået en ny lærer: Finn Ole. Men det var sådan set ikke ham, der var problemet. Han var god nok, måske lidt gammel, nok noget ældre end min far og mor. Men det var mere det, han havde fortalt.”

Nu er Emma, der går i femte klasse, rystet i sin grundvold. Finn Ole har fortalt om klimakrisen, om Greta Thunberg og hvad hun har gjort for at redde verden fra klimaændringernes skadelige forløb. Den globale opvarmning er lige nu blevet aktuel og vedkommende for Emma. Sammen med sine bedste venner, tvillingerne Malte og Mathilde, begynder Emma at arbejde som ”klimakriger”. Emma får indført en vegetardag i familiens madplan, det holder hårdt, for storesøster Sofie er kæreste med Georg, hvis far har den største svinefarm i området. Borregården. Emmas farfar, der har hestehale og som var med i påskemarchen, BZ-bevægelsen og som personligt gik over hegnet, da Christiania blev grundlagt, ja, han er med omkring aftensmaden, når samtalen kredser om klimaudfordringerne. Emma indgår et væddemål med sin far. De vædder om sommerferiedestinationen. Emma vil på cykelferie, mens Sofie gerne vil flyve til Kreta. Nu skal Emma vise noget konkret, der flytter noget i klimakrisen.

Det sker gennem madkundskabskonkurrencer, klimademonstration og orienteringsløb om natten. Undervejs må hun overtræde nogle af familiereglerne for at komme til orde i de lokale medier, men heldigvis er Malte og Mathilde gode venner, der er med i klimakampen. Søsteren Sofie har det ganske svært med sin kærlighed til svineavlersønnen. Moderen har også sin kamp på villavejen, mens far og farfar vel kun har hinanden at være uenige med.

Det er en bog, der (ifølge bagsiden) ikke vil være moraliserende, men det ér den. En enkelt kødløs dag i familiens ugemenu bliver til en kampplads for klimakrigen. Mon ikke dén kamp for længst er kæmpet. Og det er en ensidig fremstilling af svineavlerens indstilling til klimakrisen. Man ved, hvordan det vil ende. Selvfølgelig kommer familien på en klimavenlig sommerferie. Sammen med farfar. Det bliver helt sikkert hyggeligt.

Forfatter Henrik Nilaus

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: