Klimakrigerne 2, farfars fede økoferie 

‣ Forfatter: Henrik Nilaus

‣ Illustrator: Mads Ellegaard

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 2021 

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 162

‣ ISBN: 9788702305951

”Det er altså vildt uretfærdigt, råbte Sofie og smækkede døren i efter sig. Jeg hader jer. Når Sofie er i det humør, så skal man holde sig på afstand. For så kan hun eksplodere, hvert øjeblik, det skal være. Og man skal i hvert fald ikke sige hende imod.”

Men ingen siger Sofie imod, hun retter nu også ind og tager på ferie sammen med hele familien. Det er farfar (gammel hippie, der var med til at grundlægge Christiania, gik i påskemarch mod Atomkraft og som kan sejle ethvert skib), det er far og mor, der er rimelig velfungerende forældre, det er lillebroderen, der altid er klar på at sige ja til det hele, det er Emma, der har meldt sig ind i klimakampen som en klimakriger, og så er det Sofie, der er teenager, forelsket i Georg, søn af en svinebonde, og så elsker hun ikke vegetarmad og økofrikadeller.

I bind 2, Farfars fede økoferie, skal de på en klimavenlig ferie, mens Georg og familie tager til New York, Malte og Mathilde, Emmas to venner, er på ferie i Frankrig.

Den klimavenlige ferie er en sejltur til Kullen, Sverige efterfulgt at en cykeltur og fem dage i telt. Farfars gamle telte fra dengang.

Det kommer der en lang række kriser ud af. Selvfølgelig bliver det en naturistcampingplads, de havner på, selvfølgelig er teltene gamle og utætte, selvfølgelig er der langt til nærmeste butik. Men det bliver hyggeligt. Farfar og lillebror sover i shelter, Emma bliver næsten væk ude i skoven, men lærer, at hun kan klare sig selv og heldigvis finder Sofie frem til Lasse, den sødeste dreng, der ser ud til at udkonkurrere Georg. Og farfar, der har hestehale og er enkemand, mødes igen med Charlotte, som han kender fra sine unge dage.

Det bliver hyggeligt. Og det er gode og relevante problemer, der tages op: Kan man tillade sig at forbruge med flyrejser? Kan man klare sig med mindre? Hvad er en god ferie?

Det er også en noget bastant og moraliserende fortælling om glæden ved at leve mere klimabevidst. På den anden side er der jo ganske få bøger, der tager fat på emnet på en ”nede-på-jorden-måde”, så Klimakrigerne er en serie, der står fint på hylden af seriebøger.

Forfatter Henrik Nilaus

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: