Kødbensgravemaskinen, en strikket hue – og And

‣ Forfatter: Rasmus Bregnhøi

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøi

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 169,95-

‣ Målgruppe:fra 5 år

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788702255744

Rasmus Bregnhøi er en særdeles flittig tegner og fortæller i disse år, blandt andet med serien om pigen Mira, sammen med Sabine Lemire, og så hunden Ib .

Kødbensgravemaskinen, en strikket hue – og And er den anden billedfortælling om Mis og Mus, efter Mis & Mus, Opfindelser, strikkede huer og en dum kat.

Her i den nye fortælling er de to opfindervenner Mis og Mus, der bruger deres tid på at opfinde virkelig nyttige og smarte nye ting, i gang med at udvikle noget så fornuftigt som en kødbensgravemaskine.

Men da de får besøg af And, er det slut med freden og roen. Mis synes, And er virkelig sød og sjov, så hun får lov at sove i Mis’ seng, også selvom hun snupper Mus’ elskede strikhue og blander sig i arbejdet med kødbensgravemaskinen. And kan fortælle en masse vilde historier om sig selv. Historier som næsten umuligt kan være rigtige. Og Mus føler sig ikke så lidt udenfor.

Midt i al den gakkede humor og de herlige løjer i Mis & Mus – Kødbensgravemaskinen, en stikket hue – og And, er der en underliggende fortælling om venskab, ensomhed og jalousi, som mange børn vil kunne genkende. Da det hele bliver for meget for Mus, bruger hun ”hundesparkermaskinen” til at slippe af med And, men inderste inde er Mus en rigtig god mus, og den dårlige samvittighed bliver alligevel for overvældende.

Rasmus Begnhøi skriver i et sprog, hvor ordene ligger godt i munden og fortællingen er til tider poetisk og flyver afsted. Billedsiden er herlig. Den er på samme tid ”vintage” Bregnhøi  -And er vist hverken den første eller sidste udtryksfulde and i Bregnhøis billedfortællinger. Desuden sendes der på billedskiden hilsner til nogle af de store illustratorer som Ib Spang Olsen og faderen Palle Bregnhøis bøger – og endog Snøvsen får en hilsen.

Både børn og voksne er godt underholdt i Rasmus Bregnhøis opfinderunivers. Her er gakkede gangarter, sprog- og billedleg og ”nubiske uldindianere;” men under overfladen lurer alvoren. Med Piet Heins berømte Gruk:

”Den, som kun tar spøg for spøg og alvor kun alvorligt,

han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt.”

Kødbensgravemaskinen, en strikket hue – og and anDbefales til godnatlæsning, godmorgenlæsning i daginstutioner, hos dagplejere og hvor børn ellers har brug for at få pirret deres innovative kompetencer og få et (billed)sprogligt kompetenceløft.

 

Rasmus-bregnhøi

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.