Kun til navlen

‣ Forfatter: Stine Haynes

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2023

‣ Pris: 218 kr.

‣ Målgruppe:12 - 16 år

‣ Sidetal: 150 sider

‣ Sværhedsgrad: Lix 22

‣ ISBN: 9788723569349

Man må kun gå i vandet til navlen. Et gammelt råd til børn og unge (og voksne) der skal bade i uroligt vand. Kun til navlen.

Det gælder ikke helt, hvis man er på dykkerkursus, og det er Alex, eller Alexandra, som hun hedder. Alex er med sin far Jørgen på to ugers dykkerferie i Ægypten, mens mor (og de er skilt) er nervøs derhjemme. Alex har været ganske nervøs for at tage på ferie med sin noget utjekkede far, der dukker op med en kuffert, hvor alt tøjet er kastet ned i tilfældig orden. Alex’ egen kuffert er fyldt med velfoldet tøj, der ligger smukt og ordentligt.

Nu bor de på et hotel i Ægypten, mens de tilbringer dagene ude på vandet med dykkermasker og dykkerkursus. Karem, den smukke dreng med lige så smukke, grønne øjne, er en af dykkerinstruktørerne, og Alex og Karem har en ferieflirt, der er smukt beskrevet. Det er noget helt andet med Karem end med Kasper, som Alex har kendt siden børnehaven: ”Kasper, som jeg havde fulgtes med siden børnehaveklassen, skulle på Gammel Hellerup Gymnasium efter sommerferien. For der bor hans far, og nu ville han gerne prøve at bo hos ham.” Alex er ikke helt klar over, om hun er forelsket i Kasper, men da hun møder Karem, er hun klar over, at Karem og Alex er noget helt, helt andet end Kasper og Alex.

”Karem, råber Andy fra den anden side af poolen. Gider du hente iltflaskerne?

Og med ét har drengen med de grønne øjne et navn.

Karem.”

Alex er lige gået ud af niende klasse, og nu får hun mange nye oplevelser og erfaringer i sit liv. Hun kommer på ferie med sin far Jørgen, og hun får et bedre indtryk af ham som menneske og far, hun møder kærligheden, hun bliver mere selvstændig og hun lærer at dykke. Hun lærer også noget om sine egne grænser.

”Kun til navlen” er en alderssvarende bog til 12- 16 årige, hvor problematikken er kompleks og teenagerelaterbar,  og samtidig er det en ”læs-let”-bog, der med sit lixtal på 22 absolut kan anbefales til læsetræning og selvstændig læsning.

 

Bogen er en del af serien “Sort Læseklub” fra Alinea.

Alineas Læseklub er letlæsning til børn og unge. Bøgerne er læsepædagogisk bearbejdet, så bøgerne er lette at læse. Sætningerne er korte, og lixtallet er lavt. Læseklub-bøger har et indhold, der passer til barnets alder. Man kan læse om alle bøgerne i læseklubben og opgaver til dem HER

Besøg forfatteren, Stine Haynes, Instagramprofil HER

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.