Kvantespring

‣ Forfatter: Lise Villadsen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 260

‣ ISBN: 9788763865777

Lise Villadsen har med Kvantespring skrevet en både vigtig og hjertegribende fortælling om, hvad psykisk sygdom kan betyde for en familie.

De to søstre Astrid og Cecilie går på samme gymnasium. Astrid i 1.g og Cecilie i 3. g. Cecilie lider af angst og har mere end svært ved at passe sin skole og det sociale liv, der hører med.

Både i skolen og derhjemme er hun dybt afhængig af Astrid, der både står for det praktiske og for at skabe lidt ro i Cecilies liv. Forældrene forsøger at fører et “normalt” liv, men skubber dermed alt for meget over på Astrid.

Romanen spiller over de lyse forårsmåneder, hvor Cecilie skulle have taget sin studentereksamen. Alt det lys gør den mørke fortælling endnu mørkere. Men Cecilie er ikke den eneste, der har sit at kæmpe med.

Astrid kæmper i romanen for at bevare en form for ungdomsliv med vennerne, den første forelskelse i Kristoffer og den planlagte interrailtur.

Lise Villadsen har gjort et godt greb ved at lade Astrid fortælle om Cecilies angst, der hele tiden fylder alt i familien, der mere end krakelerer i fugerne. Det er befriende i Kvantespring at opleve angsten fra den pårørendes vinkel og de enorme konsekvenser, den har. Samtidig er det rystende læsning at få dette indblik i psykisk sygdom.

Lise Villadsens roman er en letlæst, indfølt og på sine måder en lys fortælling om Cecilie, Astrids og forældrenes ubærlige forår. Et forår, der til alt held slutter med lidt håb. 

Kvantespring anbefales varmt til fritidslæsning og til skolens undervisning i de ældste klasser. Grundspørgsmålet i romanen er: ”Er det overhovedet muligt at vælge sig selv uden at miste noget eller nogen undervejs.”

 

Forfatter, Lise Villadsen

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.