Lad mig være! Lotte lærer at sige fra

‣ Forfatter: Jana Frey

‣ Illustrator: Betina Gotzen-Beek

‣ Forlag: Lamberth

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 269,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788778688934

“Mor, jeg vil altså også gerne være i fred, når jeg skal i bad”, siger hun, mens hun drypper på gulvet. “Når I er i bad, skal jeg altid banke på, inden jeg forstyrrer. Men når det er mig, som er i bad, kommer alle sammen bare ind”, tilføjer hun.

Lotte er seks år gammel og bor sammen med sin mor, far, storesøster og kanariefuglen Pelle. Lotte synes ikke altid folk respekterer hende, når der er noget hun ikke har lyst til. Og når man er seks år, kan det være svært at få det sagt.

Bogen består af ni små historier, der godt kan læses i en sammenhæng, men som også kan bruges hver for sig til en snak med barnet omkring dets egne grænser og rettigheder, og det at det er okay at sige fra. Historierne beskriver mestendels helt almindelige hverdagssituationer, hvor Lottes grænser bliver overskredet. Men da hun først én gang har prøvet at sige fra og følt sig hørt, bliver hun mere modig og tør til sidst sige fra, da den væmmelige ekspedient i dyrehandlen vil give hende en vandskål til Pelle, hvis han til gengæld får et kys.

Jeg synes, der her er tale om en meget pædagogisk bog, men samtidig ikke en, man tager med hjem til lystlæsning eller godnatlæsning; dertil er teksten og tematikken simpelthen lidt for tung.

Bogen sluttes da også af med et afsnit til forældre om det at lære sit barn om at sige fra og sætte grænser. Det er rigtig fint med en sådan brugsbog, om end den kommer til at virke lidt overordnet og måske ikke rigtig giver så mange helt konkrete ideer til hvad man kan gøre.

Illustrationerne af Betina Gotzen-Beek fungerer rigtig fint med lyse glade farver, og meget virkelighedstro streg.

Alt i alt en fin brugsbog, der med fordel kan anbefales til voksne i daginstitutioner, der vil tematisere selvværd, respekt og grænser.

http://lamberth.dk

Anmeldelsen er skrevet af Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.