Lille Kvast på Pottekongens slot

‣ Forfatter: Pierre Bailly

‣ Illustrator: Celine Fraipont

‣ Forlag: Forlæns

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 30

‣ ISBN: 9788791611476

Det er ikke altid nemt at være lille. Selvfølgelig er det rart, når mor og far læser for en, og man hører en god historie, men hvad hvis man har nået en alder, hvor man selv vil læse, men man endnu ikke er begyndt i skole, og derfor ikke ved, hvordan et A ser ud? Hvad hvis man kunne finde en bog uden ord og bogstaver, hvor man selv sætter ord på historien?

Det kan man nu. Franske Pierre Bailly og Céline Fraipont har skrevet billedeventyret ”Lille Kvast på Pottekongens slot”, der på ingen måde er et klassisk eventyr, men en pilskæv og noget latrinær fortælling om væsnet, uldtotten, filuren, kvasten – kært barn kan have mange navne – Lille Kvast.

En morgen går Lille Kvast hjemmefra, og snart møder han en brun, ildelugtende tåge. Lille Kvast besvimer i stanken og vågner op ved et slot, der umiskendeligt ligner et lokum. Lille Kvast lister sig ind på slottet og finder snart ud af, at Pottekongen, Dronning Stinkadora og hele hoffet tyranniseres af den indbildske hofnar, Lugtefis, hvis underholdning primært består i at smadre ting. Navnene fremgår af parateksten. Ved et tilfælde kommer Lille Kvast til at jage hofnarren på flugt, og kongen er lykkelig. Men narren tager grusomt hævn ved systematisk at sende lort i hovedet på Lille Kvast, der snart må indse, at man nogle gange må ty til beskidte tricks for at klare sig. Med bæ skal bæ fordrives. Det lyder sært. Det er sært. Det er genialt.

Ved første øjekast ligner ”Lille Kvast på Pottekongens slot” en almindelig småbørnsbog. Céline Fraiponts streg er naiv og enkel, men dog ekspressiv og nærmest lidt Storm P’sk. Farverne er klare og glade, og illustrationerne er delt op i klassiske tegneseriestriber, der leder bogens målgruppe let igennem eventyret. For selvom selve indfaldsvinklen er utraditionel, har vi at gøre med en historie bygget over kontraktmodellen, og Lille Kvast kommer da også hjem til sine forældre igen, efter at han er blevet slået til ridder af Pottekongen. Det eventyrlige består dog, da Lille Kvast om aftenen hiver sværdet fra Pottekongen op af sin taske. Livets små eventyr er aldrig langt væk.

Mange småbørn vil finde historien, farverne, stregen og Lille Kvast interessant, og derfor skal bogen ud i børnehaverne og hjem på boghylden. Bogen er billig, og indtil videre findes der yderligere syv bøger om Lille Kvast, alle udgivet på forlaget Forlæns. Sørg for at købe dem, så de små får gode læseoplevelser fra starten. Det bliver de glade for.

Pierre Bailly
Forlæns

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.