”Der hænger et fotografi af Madsen på min væg.
Det hænger ved siden af et af min far. De to var bedste venner.
For længe længe siden mødte de hinanden på en vejrstation på Grønland.
Den lå så højt mod nord, at de skulle kigge mod syd for at se nordlys.
Min far arbejdede som radiotelegrafist, og Madsen var handymand.”
Så er vi tilbage igen.
Kim Leine og Peter Bay Alexandersen har været der med eksempelvis Pigen der kunne tale med hunde, og Morten Dürr og Lars Hornemann har også været der. Grønland trækker igen og igen i forfattere, illustratorer og læsere med spændende, sjove, tragiske og gribende fortællinger og anekdoter fra det høje nord. Ofte ”based on a true story.”
Nu er det Annie Bahnson, der fortæller en historie, Lille Moskusmand, fra dengang hendes far var udstationeret på en vejrstation i det nordlige Grønland. Her er mænd ”mænd” og de gør, som mænd nu en gang gør. De drager blandt andet på jagt, og ved et uheld skyder de en dag en moskusokse. De overser dennes lille kalv i deres begejstring over at have skaffet friskt kød til middagsbordet. Men handymanden Madsen opfostrer, opdrager og bliver venner med moskuskalven Lille Moskusmand.
I fortællingen følger vi de to på Grønland, på en mislykket tur til Københavns Zoo og retur til vejrstationen og Termometerfjeldet – og for nu Store Moskusmand, naturen og moskusflokken.
Lille Moskusmand er på samme tid en barsk og sød, poetisk og humoristisk fortælling om dette meget usædvanlige venskab mellem moskuskalven og Handy-Madsen. Det er ikke hver dag, man møder en moskusokse, der trofast bærer en værktøjskasse på dens brede ryg. Og derhjemme i Danmark venter Handy-Madsens kæreste Anna Stasje – hun får lov til at vente længe.
Jon Ranheimsæter har sat billeder til ordene. Billeder, der qua deres synsvinkel og streg, underbygger tonen og handlingen i fortællingen, og som vil tiltale barnelæseren, men måske ikke virke tiltalende på lidt ældre læsere. Og det er lidt synd.
Billeder er der også til allersidst i bogen, som det sig hør og bør i en historie baseret på virkelige hændelser – nemlig fotos af den virkelige Lille Moskusmand og Handy-Madsen i deres rette omgivelser – fjeldet og i sneen.
Lille Moskusmand er særdeles velegnet til oplæsning i skolen, hvis ellers kan blive slukket for den interaktive tavle og DR-Ultra eller Youtube, og læreren eller pædagogen vil give lidt af sig selv med højtlæsning af en ordentlig fortælling fra det (næsten) virkelige liv. Man er godt underholdt undervejs både som barn og voksen – og det er ikke så ringe endda.