Lille Nø og mindste Mo

‣ Forfatter: Hanne Kvist

‣ Illustrator: Hanne Bartholin

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 56

‣ ISBN: 9788702199147

– Vent, jeg vil med, siger Lille Nø.
– Det er kun for de store, siger elefanterne.
– Jeg kan også knække grene, siger Lille Nø.
– Vi taler om grene så tykke som elefantlår, makker, siger en stor elefant.

– Kom igen når du er
blevet stor og kolossal.

Efter værket Lille Nø følger nu Lille Nø og mindste Mo om Lille Nø, der så gerne vil være en kolossal elefant. Hanne Bartholin har tidligere i samarbejde med Ida Jessen på skønneste måde udforsket små elefanters liv, tankeverden og udfordringer i serien om elefantungen Carl.

Her i fortællingen om Lille Nø og mindste Mo har hun sammen med Hanne Kvist og Maria Lundén skabt et billedbogskunstværk, man skal vende og dreje, folde ud og undersøge mens fortællingen folder sig ud. Billedbogsformatet er vendt, så man må løfte siderne som i en gammel vægkalender frem for at bladre. Og inde midt i det hele er der anbragt fire farverige foldeudsider (portfalse), der bibringer fortællingen nye sider.

Der leges i disse år meget med billedbogsmediet, og Lille Nø og mindste Mo bidrager til denne leg uden at det går ud over grundfortællingen.

Lille Nø vil også denne gang være stor og kolossal og med de øvrige elefanter ud i skoven og knække grene. Lille Nø vil under ingen omstændigheder nedværdige sig til at blive hjemme og lege med babyelefanten, Mindste Mo. Men også elefantunger er uartige, og de to tager ned til floden for at lege, selv om de voksne har advaret om, at det er her FLODMONSTERET bor. Det er lige ved at gå helt galt, men så….

Med Lille Nø og mindste Mo demonstrer Hanne Kvist og Hanne Bartholin, at billedfortællinger til de mindre børn også kan rumme flere lag, være en leg med bogmediet, form og farver og samtidig have en flig af kompleksitet over sig. Derfor kalder fortællingen på flere genlæsninger, mens historien og illustrationerne udforskes.

Maria Lundén, Hanne Kvist og Hanne Bartholin har med Lille Nø og mindste Mo været med til at flytte billedbogsmediet et bette nøk.  

Bogen anbefales varmt til dagplejere, daginstitutioner, godnatlæsning og samtale om, hvor galt det kan gå to små uartige elefantunger på gale veje.    

 

Illustrator, Hanne Bartholin

Forfatter, Hanne Kvist

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.