Lui kan alt

‣ Forfatter: Trine Bundsgaard

‣ Illustrator: Niels Bo Bojesen

‣ Forlag: Gyldendal - Læs løs

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 135,00

‣ Målgruppe:7 – 8 årige

‣ Sidetal: 32

‣ Sværhedsgrad: lix 10/ let 16

‣ ISBN: 9788702253351

Sådan er det i skolen: Lui og Luna Linea sidder ved siden af hinanden, og de skriver. Nu er Lui bare virkelig god til at skrive ord, som man kan læse. Luna Linea kan derimod ikke skrive, så andre kan forstå, hvad hun har skrevet. Det er svært for Luna Linea. Det er også svært, at Lui er så god til alt. Heldigvis er Luna Lineas mor god til at se Luna Lineas stærke sider. Og venskab har ikke noget med læsning at gøre.

Lui kan alt er en bog i Læs-løs-serien, hvor alle bøgerne er delt ind i 10 grupper alt efter lix-tal og let-tal. Andre bøger i samme sværhedsgrad som Lui kan alt (lix 10) er Hvor er din far, Polka?, Ludvig i problemer og Svend savner sin far. Gode lydrette (næsten lydrette) navne er brugt.

Og historierne er små, men med en klar pointe. Det er et godt bud på læsetræningsbøger med indhold. Lui kan alt er en afsluttet fortælling, der også kan  give anledning til at tale om forskellighederne hos klassens elever. Illustrationerne er fine og giver god støtte til læsningen.

Stor ros til Gyldendal for på den måde at give forældre en guideline, så de kan læse med deres børn på kvalificeret vis. Naturligvis skal der læses alt muligt at andet også, men skal man have succes med læsningen, så skal man helst have en bog på et niveau, hvor man kan være med.

Fantastisk at man med så få sætninger kan beskrive Luna Lineas svære skoledag:
“Der står otte ord. De er tværet helt ud. Og hun kan ikke stave til venskab. Hun skriver det bare på sin egen måde.”

Læs Løs-serie Gyldendal

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.