Lui kan ro en båd

‣ Forfatter: Helle Perrier

‣ Illustrator: Mathias Elmose

‣ Forlag: Krabat

‣ Udgivelsesår: 2024

‣ Pris: 259,95

‣ Målgruppe:6 – 8 år

‣ Sidetal: 33

‣ Sværhedsgrad: lix 3

‣ ISBN: 9788794433785

Tænk, at man kan fortælle en historie med et lix-tal på tre. Det vil sige, at der er en gennemsnitlig sætningslængde på tre ord, samtidig med at der ikke er lange ord over seks bogstaver. Faktisk er der ikke ord, der er på mere end tre bogstaver. Det lykkes her i fortællingen om den dag, hvor Lui er ude i sin båd.

”Lui kan ro en båd. Det er han god til. Se den sø. Den er blå og fin.”

Det er et tema gennem bogen, at der nævnes nogle farver. Rød, blå og gul. Og så slutter historien med:

”Det var en god dag.”

Sådan.

Det er Mathias Elmose, der er illustrator. Han giver gode, klare farver til fortællingen. Lui er en glad og aktiv dreng, der på forsiden sidder midt i sin robåd, hvor han har sine røde årer. Der ligger et kyllingelår i agterstavnen, han skriger mod himlen, mens hans gule hår hænger i tjavser. Grønne bukser, lilla trøje og blå sko. Det kunne se farligt ud, men søen er ganske rolig, og Lui kan stå op i vandet midt ude på søen. Alt er godt, og det er en god dag.

Det er en bog, der kan bruges til den allerførste selvlæsning. Det er korte ord. De gentages mange gange. Der er fine billeder, der er symmetriske med teksten. Alt er godt og farverigt.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.