Lying game – Gemmeleg

‣ Forfatter: Sara Shepard

‣ Oversætter: Louise Urth Olsen

‣ Forlag: Politiken

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 200,- / e-bog: 117,19

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 263

‣ ISBN: 9788740001631

Emmas tvillingesøster, Sutton, er blevet myrdet, og Emma har overtaget Suttons identitet for at finde ud af, hvem morderen er. Ingen i Suttons omgangskreds eller adoptivfamilie ved, at der findes en tvillingesøster, så alt går efter Emmas plan. Hun har en liste over mulige gerningsmænd, og efter at Suttons ekskæreste er blevet renset for mistanke, er det nu adoptiv-lillesøster Laurels tur til at stå for skud som hovedmistænkt.

Da Emma finder ud af, at Laurels alibi for mordaftenen ikke holder tæt, og hun efterfølgende opdager, at Laurel har sendt en dødstrussel til Sutton, er Emma sikker i sin sag. Hun leder efter beviser på Laurels værelse og til sin store skræk, finder hun en smadret tennisketcher, der er smurt ind i blod – alt tyder på, at det er mordvåbenet.

Jagten på sin tvillingesøsters morder er imidlertid ikke den eneste udfordring Emma står overfor. Hendes venindegruppe, Til Kanten, bliver beskyldt for at være bagmændene bag en grov joke på skolen, der gør, at skolens planlagte høstfest bliver aflyst. Derudover har Emma fået en ny, sød kæreste, men må samtidig kæmpe med et par af Suttons sårede ekskærester. Og bedst som Emma føler sig overbevist om Laurels skyld, bliver alting pludselig vendt på hovedet…
Med Gemmeleg præsenterer forfatteren Sara Shepard en typisk amerikansk ungdomsroman spækket med intriger, kærlighed og jalousi, men krydret med et mere atypisk element indenfor genren: en mordgåde. Selve idéen med at blande ungdomsroman og krimi er spændende, og sproget flyder let og ukompliceret. Desværre regner man lynhurtigt handlingsmønsteret ud ved, at der lidt for overfladisk bliver skøjtet fra den ene mordmistænkte til den anden, og dette gør, at romanen bliver en anelse triviel. Til gengæld er personerne beskrevet utroligt levende, hvilket gør det meget nemt at blive revet med og viklet ind i det store spind af personlige dramaer karaktererne imellem.

Gemmeleg er 4. bind i Lying Game-serien, og for at få det fulde udbytte af romanen anbefales det, at man læser de andre bøger i serien først.

Shepard er også forfatter til bestseller-serien Pretty Little Liars, der har været sendt som tv-serie herhjemme. Lying Game kører som tv-serie i USA.

En moderne ungdomsroman, der langt hen ad vejen er meget underholdende, og som egner sig godt som fritidslæsning til unge piger i de ældste folkeskoleklasser.

Amerikansk booktrailer: http://www.youtube.com/watch?v=anCU7WJ4UoQ
Amerikansk hjemmeside: http://lyinggame.alloyentertainment.com/

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.