Lyse nætter

‣ Forfatter: Alberte Winding

‣ Illustrator: Charlotte Pardi

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2022

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 97888727006413

”Nu kommer fuglene igen
Og lyset vælter pludselig ind
Det kommer gennem alle sprækker
Lyse nætter er tilbage.”

Tekst Alberte Winding/Melodi Aske Bentzon (1991)

”Sommer var det, midt på dagen, i et hjørne af hegnet.” ” Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge” …

Den danske sommer forbindes med mange forskellige tekster og sange af vidt forskelligt ophav såsom J.P. Jacobsen, H.C. Andersen og Thøger Larsen: ” Du danske sommer, jeg elsker dig, /skønt du så ofte har sveget mig. /Snart kolde farver i sky og vand, /snart nøgne piger ved hver en strand. /Mer, mer, mer / jeg dog dig elsker, hver gang du ler.”

En af de mest elskede sommersange står, som Thøger Larsens, i Højskolesangbogen som nr. 321: Alberte Windings og Aske Bentzons ”Lyse nætter.”

Den synges overalt ved sommertide, ved skoleafslutninger og ved Skt. Hans bålet og forbindes for mange med Anders Agger og Anne Hjernøes lette og lyse tv-programmer fra et solbeskinnet sommer Danmark, hvor sangen var fast afslutningsnummer.

Nu har illustratoren Charlotte Pardi taget sangen til sig, og fortolket Albertes tekst i billeder i vanlig børnevenlig stil. Det er der kommet en både varm og sommerlys billedbog ud af, der emmer af sommer, sommerhus, sommerstrand, sommerpark og samvær mellem en mormor/farmor/bedstemor og hendes barnebarn.

Lyse nætter er fyldt med Charlotte Pardis illustrationer af alt det, der hører sommeren til, fra jordbær til vandmænd, frem til sommeren, er slut.

Så dukker savnet efter barnebarnet op i Charlotte Pardis høstbilleder med faldende brune blade, mormor siddende alene på en bænk og et afsluttende opslag, hvor ænderne trækker sydpå.

Men Lyse nætter er et frikvarter fra de mange billedbøger fyldt med eksistentielle problemer som død, sygdom, demens, skilsmisse og papfædre og -søskende.

Her er det anderledes lyse fællesoplevelser, der er i fokus. Det gør også denne billedbog til et oplagt emne for bedsteforældrekøb og til en bog, der bør ligge i feriebilen på vej på ferie og i sommerhuset.

Lyse nætter er en særdeles vellykket samtale- /billed- /oplæsningsbog til de mindre børn, og så kan barnet samtidig lære en af de mest populære sommersange at kende og lade deres sommerstemmer lyde… Tak for sangen til både Alberte og Charlotte!

Billedbogen, Lyse nætter

Hør en ung Alberte Winding: Alberte Winding synger Lyse nætter

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.