Maries rejse

‣ Forfatter: H.C. Andersen

‣ Illustrator: H.C. Andersen

‣ Forlag: Forlaget Vandkunsten

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Pris: 300

‣ Målgruppe:Fra 7 år

‣ Sidetal: 228

‣ ISBN: 9788776955403

Det er ikke hver dag, der er nyt fra H. C. Andersens værksted på markedet. Det er der så nu.

Maries rejse er et fotografisk optryk af den billedbog, H. C. Andersen skrev, klippede og klistrede til Marie Henriques, som var datter af én af hans velgørere, vekselerer Martin Henriques i 1869. Marie var dengang 3 år og et stille, velopdragent og yndigt barn. I sin levetid lavede H.C. Andersen flere af disse personlige billedfortællinger til udvalgte børn, som også er udgivet.

Efter den superhypede 200 års fødselsdagsfejring i 2005 med alt fra Tina Turner til en ny pragtudgave af eventyrdigterens samlede værker troede man, at kilden var tørret ud. Lige indtil 2017, hvor Maries rejse, efter 80 år i en bankboks dukkede op på auktion og blev solgt til udlandet. Da der var tale om et ”nationalt klenodie”, blev værker dog købt tilbage og er i dag udstillet i H.C. Andersens Hus i Odense.

Maries rejse er en tak for mad, selskab og husly til familien Henriques, og den lille Marie var H.C. Andersens øjesten blandt en søskendeflok på fem.

Bogen fik Marie i treårs fødselsdagsgave af sin beundrer.  H. C. Andersen omtalte hende endog som sin trolovede! (Mon den ville gå her i 2019..?)

Maries rejse er en billedbog på 184 sider, hvor teksten er skrevet med håndskrift. I optrykket til al held med trykt tekst også. Bogen rummer et skatkammer af papirklip, collager, tegninger, fotografier, frimærker og udklip hvilket i en nutidig børnekontekst bringer minder om de bøger, børnene selv laver enten som collager eller foldebøger i skolen i disse år.

Maries rejse er et stort klippe-klistre eventyr om Maries oplevelser på en dannelsesrejse ned gennem 1860ernes Europa. Og selvfølgelig:

”Marie læser Andersens Eventyr, hun gjemmer en Eventyr- Klipning af ham; en lille danserinde på eet ben i Storkereden.”

Marie får i fortællingen anvist den korrekte vej til at blive et dannet, romantisk barn; men det er ikke det,Maries rejse kan i samværet med børn i dag. Her kan fortællingen, og især billedsiden, give nutidens børn et indblik i en, for dem, ukendt verden og supplere læsningen af og arbejdet med Andersens eventyr.

Ellers er der at fortælle at Marie Henriques døde i 1944. Bogen var ude af øje og ude af sind, indtil den blev sat til salg i 2017. Historikeren dr.phil. Kristian Hvidt (f. 1929) mødte tit malerinden Marie Henriques i sin barndom under besættelsen. Hende, der i sin barndom havde haft en voksenven, hun kaldte Anders. Nu har Kristian Hvidt så skrevet et informativt efterskrift til Maries rejse. Det er vist ikke alle 90-årige forundt. Sådan er der tit mere end eventyr i virkeligheden.

Sammen med de øvrige klippe-klistre bøger, H. C. Andersen lavede, som fx Astrid Stampes billedbog (2003) og Christines Billedbog (1984) kan Maries rejse inddrages i klassens arbejde med H. C. Andersens uomgængelige (børne)litterære forfatterskab og øvrige kunstneriske virke.

 

Læs mere om udgivelsen

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.