Matemystik på slottet

‣ Forfatter: Kit A. Rasmussen

‣ Illustrator: Kim Svarer

‣ Forlag: alinea

‣ Udgivelsesår: 2021 

‣ Pris: 279,95

‣ Målgruppe:10-13 år

‣ Sidetal: 128 

‣ Sværhedsgrad: Lix 16

‣ ISBN: 9788723546982

”Taxaen sætter mig af foran den høje låge. Jeg når kun lige at stige ud, så kører den igen. Hurtigt, som om manden bag rattet er bane. Regnen pisker ned, og jeg hiver op i min krave, så den dækker halsen.” På en sort baggrund ser man her et gotisk slot i lyn og torden. Bag en gitterlåge ligger det. Det er klart, at det er dér, hovedpersonen skal ind. Ledet af professor Gorm, der har været matematikprofessor, må mysteriet opklares.

Og så kommer der en kort forklaring på Fibionaccis talrække, der jo begynder med 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 – og således fremover. Det er en labyrintbog, hvor man går til forskellige sider alt efter hvilke løsninger, man finder frem til i matematik – og geometriopgaverne undervejs. Det er spændende, og uhyggen breder sig gennem Kim Svarers uhyggeligt uhyggelige illustrationer.

”En rist til genvej og en til luft.

Det er dog genvejen,

Der bærer den lifligste duft.

Den fører til blå stue, køkken og snack.

Følg de fleste trekanter,

Så er du ’on track’.

Sikke en glæde,

Som igen at være et barn…

På min røde slæde.”

Og på den følgende side er der så to trekanter med mange trekanter inde i den store trekant. Hvor mange er der i hver figur? Hvor er der flest?

Der er før lavet bøger, hvor læseren selv bestemmer forløbet undervejs. Denne er særlig, fordi det er matematik, der styrer vejen. Det er gode gåder, matematikopgaver og regnestykker, der ligger i teksten.

Kit A. Rasmussen har en fin tekst, som hun får til at slutte – på sidste side. Samtidig er det en bog i Rød Læseklub, hvor lix-tallet er 16, det er således absolut en bog til letøvede læsere på mellemtrinnet, som der står i beskrivelsen. Der er udgivet en række bøger i samme serie. Det er anbefalelsesværdigt og prisværdigt. 

Forfatter Kit Rasmussen

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.