Mellem os

‣ Forfatter: Sebastian Bune m.fl.

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 299,95

‣ Sidetal: 180

‣ ISBN: 9788711902523

2018 blev et rigtig godt år for novellen eller kortprosaen til unge!

Forfatterskolen for Børnelitteraturs afgangshold udgav i 2018 antologien Skud – tekster for børn og unge hos Jensen & Dalgaard, Høst & Søn udgav Brun – Fortællinger om at føle sig anderledes i Danmark og endelig udgav Forlaget Carlsen de tre første bind ”billednoveller” i en serie, der tegner mere end lovende – og så novellesamlingen Mellem os, hvor ti forfattere har behandlet familien og familierelationer i fortællinger, der spænder rigtig bredt, og som fremkalder alle følelser hos læseren fra grin til gråd, fra væmmelse og lede til langt varmere følelser. Men (kerne)familien og forældre / barn relationen står for alvor for skud i de ti til dels fremragende korte tekster. Her tages i den grad fat i halen på nogle af de problematikker, vi ser i samfundet i dag: præstationsangsten hos unge, forældre der udstiller deres børn på de sociale medier, kærlighed, kønsidentitet, at føle sig udenfor fællesskabet og andet relevant.

Hvordan er det for den unge at sidde fastklemt i familielivets musefælde, fordi de voksne enten er fraværende eller roder rundt i deres egne liv? Hvad er en familie i dag? Familien som social konstruktion? I novellerne vises familiestrukturer, som de også findes i virkeligheden, og som de unge skal navigere i, fra familier der går i opløsning over plejefamilier til forældre, der giver børnene tæsk, og en mor der sidder i fængsel.

Generelt set er niveauet i de ti noveller højt, meget højt; men enkelte bærer samtidig præg af det korte formats begrænsninger. Det er svært gå i dybden med så store emner på 10 – 15 sider.

Undervejs får man sine personlige favoritter blandt de ti – hvoraf mange kan læses som en direkte forlængelse af igangværende forfatterskaber. Det gælder for Jesper Wung-Sungs ”Sukkermusen,” Sarah Engells ”Silvan” og Kim Fupz Aakesons ”Visit.” Modsat er Thomas Korsgaards ”En rigtig hue,” Laura Ringo med ”Bilka eller interrail” og Sebastian Bune med ”En familiesygdom” eksempler på nyere kvalitetsstemmer i det ungdomslitterære landskab.

Novellerne i Mellem os giver kort og godt et indblik i den komplekse størrelse familien er i dagens Danmark. Her er basis for stor kærlighed og for uløselige konflikter. Novellerne giver hver for sig og samlet stof til gode samtaler de unge imellem, men også mellem generationerne. De kan derfor indgå som del i forfatterskabslæsninger, men kan også læses samlet som et hovedværk. På overfladen er Mellem os nemlig hurtigt og let læst. Alt det væsentlige står mellem linjerne. Som Sarah Engell formulerer det i sit bidrag ”Silvan” er det sådan, at ”sprog ikke er ligesom matematik. To minusord giver ikke plus. Ikke engang i dårligt rimede digt.” Heller ikke når vi taler om familierelationer.

Mellem os

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.