Mig og Alexander

‣ Forfatter: Line Kyed Knudsen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 97

‣ ISBN: 9788711399866

I serien ”Elsker – elsker ikke” følger man fire veninder Sofie, Ida, Ella og Johanne, og hver bog fortælles af en af pigerne, som heldigvis er meget forskellige. Alle bøgerne handler om veninder, forelskelse, usikkerhed, sex, om at blive voksen, forhold til forældre.

”Det er nu, Alexander spørger Ida, om de skal komme sammen. Selvom jeg er forelsket i ham, krydser jeg fingre for, at Ida siger ja. Det ville være det bedste. De  passer jo sammen. Jeg ville alligevel aldrig få ham.”

”Mig og Alexander” handler om Sofie. Hun er lille af vækst og er en ivrig svømmer. Hun bor sammen med sin meget ordentlige familie, hvor faderen dominerer totalt, og hvor man ikke er i tvivl om, hvad der er rigtigt eller forkert. Sofie gør, hvad der forventes af hende og er ikke nået til at gøre oprør mod faderen endnu. Hun har en tvillingebror Jonas, der går i hendes parallelklasse, og han er i fuld gang med sit oprør mod faderen, og det giver problemer i familien. Da Sofie møder Alexander, som gerne vil være kæreste med Ida, sker der noget. Hun bliver vildt forelsket i Alexander, men da hun ved at loyalitet over for veninden er vigtigere end alt andet, må hun nøjes med at drømme om ham, men da Ida er ret fraværende som kæreste, lærer Alexander Sofie at kysse, og de nyder sommeren sammen. Sofie vokser gennem bogen, men når ikke til at løsrive sig fra den dominerende far. Samtidig er hun dybt afhængig af sine veninder og frygter for den nye klassedannelse efter ferien, hvor de alle skal begynde i 8. klasse.

Teksten er sat i en læsevenlig sats og omslaget signalerer moderne tøsebog. Serien kan minde om ”Veninder for altid” og ”Fyre og Flammer”, hvor hver bog også har sin hovedperson.

 ”Elsker – elsker ikke” – serien går rent ind hos de 11-14 årige piger, der ikke kan få nok af bøger om forelskelse og veninder. Forfatteren har skrevet flere bøger for den aldersgruppe, og hun ved lige præcis, hvad der rører sig hos pigerne. Samtidig skriver Line Kyed Knudsen i et let tilgængeligt sprog, og hun er helt inde i, hvordan veninderne både bruger og er afhængige af hinanden, så fremstillingen er helt troværdig og ikke overdrevet. Pigerne elsker at genkende sig selv og hinanden i  bøgerne, og det mestrer forfatteren til fulde. Line Kyed Knudsen fortæller  også ærligt om forældrene og deres bevæggrunde for at handle, som de gør, og det tror jeg også betyder noget for de unge læsere.

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Birgitte Rasch

Jeg er uddannet lærer fra Nørre Nissum Seminarium og har arbejdet som lærer først i Albertslund og senere på Bernadotteskolen, hvor jeg både var lærer og skolebibliotekar. Jeg var med i ”Den gode historie” i flere omgange og har været forlagskonsulent i børne- og ungdomsbøger siden 2002.