Mig og Jonas

‣ Forfatter: Line Kyed Knudsen

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 120

‣ ISBN: 9788711399880

I serien ”Elsker – elsker ikke” følger man fire veninder Sofie, Ida, Ella og Johanne, og hver bog fortælles af en af pigerne, som heldigvis er meget forskellige. Alle bøgerne handler om veninder, forelskelse, usikkerhed, sex, om at blive voksen, forhold til forældre.

”Mig og Jonas” er tredje bind i serien og begynder første dag i det nye skoleår. Ella og Ida er kommet i klasse sammen med Jonas, og Sofie er kommet i parallelklassen. Sofie er på ferie med sine forældre og Jonas bor hos Ella, fordi han har nægtet at tage med til Lanzerote, og fordi Ellas mor har været hans klasselærer i flere år og godt kender til hans problemer med faderen. Ellas forældre er moderne og har fuld tillid til Ella, og hendes forhold til forældrene er rigtig godt og ukompliceret. Ella er enebarn og det er underligt for hende, at have en dreng boende i værelset ved siden af hendes, og langsomt begynder hun at drømme om Jonas og forelsker sig vildt i ham. Jonas har sine problemer, og der er allerede omtalt i de tidligere bøger, og Ella opdager, at han er med i en bande og slås med andre i centeret. Hun fortæller ikke forældrene hvad hun har fundet ud af og er fuldt loyal over for Jonas, som også har varme følelser for hende. En aften går Ella ind til ham, og de begynder at kysse, og da hun kryber ned under dynen til ham, og her finder Ellas mor dem sammen. Hun bliver rasende og har svært ved at være den forstående mor, som Ella ellers kender, og Ella flygter hen til veninde Ida. Næste dag kommer hendes far og han fortæller at Jonas skal på efterskole og har brug for at være væk hjemmefra i en periode. Ella føler sig forrådt, men langsomt går det op for hende, at det er det bedste for Jonas. Ella har oplevet sine forældre fra en anden side, og er blevet en selvstændig ung pige. I begyndelsen af bogen introduceres en ny pige Johanne, der begynder i klassen efter ferien. Hun er flyttet fra en af naboskolerne fordi hun er blevet mobbet, og hun er hovedperson i den næste bog om pigerne.

Teksten er sat i en læsevenlig sats og omslaget signalerer moderne tøsebog. Serien kan minde om ”Veninder for altid” og ”Fyre og Flammer”, hvor hver bog også har sin hovedperson.

 ”Elsker – elsker ikke” – serien går rent ind hos de 11-14 årige piger, der ikke kan få nok af bøger om forelskelse og veninder. Forfatteren har skrevet flere bøger for den aldersgruppe, og hun ved lige præcis, hvad der rører sig hos pigerne. Samtidig skriver Line Kyed Knudsen i et let tilgængeligt sprog, og hun er helt inde i, hvordan veninderne både bruger og er afhængige af hinanden, så fremstillingen er helt troværdig og ikke overdrevet. Pigerne elsker at genkende sig selv og hinanden i  bøgerne, og det mestrer forfatteren til fulde. Line Kyed Knudsen fortæller  også ærligt om forældrene og deres bevæggrunde for at handle, som de gør, og det tror jeg også betyder noget for de unge læsere.

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Birgitte Rasch

Jeg er uddannet lærer fra Nørre Nissum Seminarium og har arbejdet som lærer først i Albertslund og senere på Bernadotteskolen, hvor jeg både var lærer og skolebibliotekar. Jeg var med i ”Den gode historie” i flere omgange og har været forlagskonsulent i børne- og ungdomsbøger siden 2002.