Mig og Tude-Tine – historier fra dengang alting var brunt

‣ Forfatter: Trine Bundsgaard

‣ Illustrator: Kirsten Gjerding

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 249, 50

‣ Målgruppe:Oplæsning: 5+ / Selvlæsning 8+

‣ Sidetal: 144

‣ ISBN: 9788711392898

Omslaget er brunt og orange, omslagets inderside er brunt hessian med Atomkraft-NejTak-badges. De mange illustrationer i bogen (fine og klare og informative) er med en brun grundtone.
Det er en rammefortælling, der serveres i det brune halvfjerdserlook. På de lysegule sider er Marie og moderen i sofahjørnet eller i sengen, og Marie får fortalt om ”gamle dage”, dengang mor var barn. Da var det andre tider. Ingen computere, ingen mobiltelefoner og cd’er. Til gengæld var der kasettebåndoptagere og et sort-hvid-fjernsyn med én kanal. Og man sagde knæhøj karse og bred ymer. Det var andre tider, og dem fortæller mor om med nostalgiske trip (for oplæseren!) til ABBA, Vesterbro Ungdomsgaard, hønsestrik og linser, medister og brun sovs og kapitalister, maoister og imperialister.

Rammen er således ”gamle dage”, og det er vældig underholdende og muntert for såvel oplæser som tilhører, men den egentlige handling er mor (i halvfjerdserudgaven) og hendes veninde Tine. De var veninder, de delte alt og havde det sjovt og skægt i de to vidt forskellige hjem, de nu kom fra: flippermiljøet med linser og Mao på væggen og det borgerlige medister og brun-sovs-køkken, men de er veninder. Lige indtil der sker noget, så de bliver uvenner og så kan de ikke finde ud af at blive venner igen.

Heldigvis har Tine en kat, der hedder Mao, og måske er det den, der redder venskabet. Måske.

Man kan gå ind på www.migogtudetine.dk og her kan man finde link til de sange, der optræder i bogen. Her er DiscoTango med Tommy Seebach (er det Rasmus Seebachs oldefar, spørger Marie sin mor), og her er sange med Abba og andre sange fra melodigrandprixtiden i halvfjerdserne. Mabel, hvis I husker det. Og den for længst glemte ”Maja og bruttonationalproduktet”.

Det er en fantastisk bog om en tid, der nok var brun og udkogt på middagsmenuen, men en tid, der netop også var så kakkelbordshyggelig og med økologiske flipperkollektiver, som Maries mor husker det.

Den skal læses op. Helst af en oplæser, der også var barn i halvfjerdserne.

http://www.carlsen.dk
http://trine.bundsgaard.net

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.