Mira elsker fredag

‣ Forfatter: Sabine Lemire

‣ Illustrator: Rasmus Bregnhøj

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 182,50

‣ Målgruppe:6-8 år

‣ Sidetal: 48

‣ Sværhedsgrad: Lix 15

‣ ISBN: 9788702281675

Der er udkommet en hel serie af  Mirabøger henvendt til de 10- 13 årige. Nu er Mira her i en ung version, hvor hun dog har samme ramme som de ”store” Mirabøger. Det er fortsat den pinlige mor, Mira, veninden Naja, vennen Louis og stedfaderen Joakim.

Denne fredag har Miras mor købt fredagsslik. Moderen har lige haft et sundhedsflip, så det er rosiner, dadler og nødder. Jamen, så bliver Mira rasende. Joakim, stedfaderen, han er langt bedre til at købe fredagsslik, men han er ikke kommet hjem. Han har været i en butik, men han har så glemt at købe chips og vin. Så er moderen heller ikke tilfreds.

Sådan indledes denne fredag, der dog bliver hyggeligere, da Louis, Naja, Mira, mor og Joakim alle sidder i sofaen og synger med på fredagens show i tv. Mens de spiser kål-chips. Og lakrids, som Louis har haft med.

Mira er en fornøjelig pige at følge. Hun har en pinlig og selvoptaget, men flink mor, en stedfar der er helt utrolig rar, og så har hun gode venner. Dejligt, at der gives et portræt af en skilsmissefamilie, hvor problemerne ligger i slik-kvaliteten og ikke i familiestridigheder.

Som altid tegner Rasmus Bregnhøj forrygende klart og morsomt. Hans mennesker udtrykker først og fremmest de følelser, de har i forhold til omverdenen. Her er man ikke i tvivl.

Der kommer sikkert mange flere Mira-for-de-nye-læsere-bøger. Tak for det!

Forfatter Sabine Lamire

Illustrator Rasmus Bregnhøi

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur: