Her er Mira:
”Det er mig. Jeg elsker at lave kreative ting og sager, og mine venner har det heldigvis på samme måde. Jeg bor sammen med min mor og hendes kæreste Joakim. Mor og jeg er flyttet sammen med Joakim på en husbåd. Det er ret fedt, især fordi jeg har mødt Liva, som bor på båden ved siden af.”
Mira har vi mødt i de tre første bøger i serien. Her er hun sammen med Louis, hendes bedste ven – og ikke kæreste, Naja, der er hendes bedste veninde, og så er der Mormor:
”Mormor er den bedste, jeg kender. Jeg tror ikke, der er noget, min mormor ikke kan. Når jeg skal have gode råd, er det altid hende, jeg spørger. Mormor ved tit, hvordan jeg har det, uden at jeg har sagt noget som helst. Det er en fornemmelse, siger hun altid.”
Det er Sabine Lemire og tegneren Rasmus Bregnhøj, der sammen har givet liv til Mira og hendes venner. Hele bogen er bygget episodisk op med afsnit, der fx hedder Mandag Morgen, Hos Far, Bryster, Mors Dagbøger, Mødes med Jonas og mange flere.
Mira er vel 11- 12 år. Hun er på vej i puberteten, der er irriterende buler på brystet, så det er vanskeligt at finde noget tøj, man kan tage på. Mira er også begyndt at overveje, hvordan det føles at være forelsket, og så har hun endelig nogle identitetsproblemer, der er knyttet sammen med den far, hun først for nylig har lært at kende: For hvem er han egentlig? Og kan hun være sikker på, at han er hendes rigtige far?
Mira er en sød pige, der har gode venner. Det har hun også brug for, for hendes mor er noget flyvsk og ikke helt almindelig. Også derfor må Mira gå til Mormor for at høre, om der var andre mænd i moderens liv end ham, hun har fået præsenteret som sin far, dengang Mira blev skabt. Selvom Mormor siger, at Mira ikke skal være i tvivl om, hvem hendes far er, går Mira alligevel på opdagelse i moderens gamle dagbøger, som hun finder under Mormors sofa. Hendes mor nævner tre mænd i sine dagbøger, og nu forsøger Mira og Liva at finde frem til dem. Kan det være Peter med håret, Anders eller Bornholmeren? Det prøver de at finde ud af.
Det er mange historier, der foregår parallelt i Miras verden. Krea-klubben mødes, Mira er hos sin far med de skænderier, det kan føre med sig, hun er hjemme hos Mormor, og hun er sammen med Jonas, der er Livas søde fætter.
Sammenhængen mellem tegninger og tekst er formidabel god. Mira er i Rasmus Bregnhøis streg en tænksom pige, der på ingen måde vil nogen noget ondt, men hun er også nysgerrig og initiativrig, så hun havner i mange spændende situationer. Der er almindelige tegneserierammer, der er opslag i dagbøger (Mira skriver også dagbog), der er helsides opslag med tegninger uden tekst, der er tegnerseriesider uden rammer, og der er til sidst i bogen et forslag til, hvordan man selv kan bygge sin egen skulptur af skrald.
Mira er en pige, de fleste 10 – 13 årige (drenge og piger) kan spejle sig i. Hendes forældre er nok noget for sig selv, men de er trofaste og har tillid til Mira. Og så er der jo Mormor, der altid er den klogeste.
Mira 3 var en ”bestem-selv-handlingen”-bog, hvor der ikke var megen ligeværdighed mellem tekst og billede. Nu er samspillet mellem tegninger og tekst heldigvis tilbage i en balanceret udgave. Det er en superrelevant serie, der kun kan anbefales til alle unge læsere i målgruppen.
Ligesom man i bogen kan se, at Mira lægger billeder op på instagram, kan man følge Mira på instagram: mira_lemire.