Mit store dyreatlas

‣ Forfatter: Anne Rooney

‣ Illustrator: Lucy Rose

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 66

‣ ISBN: 9788711987049

Med Mit store dyreatlas er der tale om en af de helt store faglitterære oplevelser for børn. Her er en bog, der uden tvivl har haft de fornødne midler bag sig til at skabe et layout, der appellerer til børns nysgerrighed og deres trang til at pille og åbne låger for at se, hvad der gemmer sig bag dem. Det er i øvrigt ikke en lyst, der nødvendigvis fortager sig med alderen.

I Mit store dyreatlas, der oprindeligt er udgivet af Lonely Planet Kids, får børn i alle aldre deres indre biolog styret, for her kommer vi verden rundt med fold-ud-kort, plancher, fagtekster og ikke mindst illustrator, Lucy Roses, voldsomt fængende dyreillustrationer.

Jeg er ikke klar over, om der er tale om en tendens, men jeg får associationer til de store fagbogs-udgivelser fra Forlaget Mammut, Velkommen til museet. Med illustrationerne i Mit store dyreatlas er vi i samme klassiske tegnestil, som det sås på de gamle oplysningstavler, der hang i diverse biologilokaler førhen, og som vist nok er i høj kurs på nettet, netop fordi de håndmalede og håndkolorerede tavler er dekorative i sig selv.

Børn bliver aldrig træt af dyr og dyrebøger. Og denne bog udnytter bogmediet optimalt. Hver en kvadratcentimeter er farvelagt, og det eneste, man skal være opmærksom på, er, at bogen stiller krav til læserens multimodale læseevner. Sådan har det dog altid været med denne type foldebøger. Læseren behøver ikke læse bogen fra start til slut, og det er i virkeligheden nok de færreste læsere i bogens målgruppe, der vil gøre det. Her skal der bladres, som man vil, og så kan man læse om alt fra elefanter i Afrika, lunder på Færøerne og taranteller fra Apulien.

Desuden møder man også naturhistoriens store pionerer som Charles Darwin og Maria Sibylla Merian, hvis grundige studier var med til at forklare metamorfosen hos sommerfugle. Det kunne også være engelske Alfred Russel Wallace, der med udviklingen af den såkaldte ”Wallaces linje” arbejdede intenst med at kategorisere dyrelivet i Asien og Australien, og som heraf udviklede en egen evolutionsteori, som han forelagde Darwin, og som blev præsenteret sammen med Darwins teorier på et møde i 1858.

Nu er det jo desværre sådan, at en bog som denne nok ikke kan sendes rundt blandt en masse nysgerrige børnefingre uden at blive sprittet til ukendelighed i øjeblikket. Men der kommer bedre tider, og indtil da kan bogen passende købes hjem til den private samling af børnebøger. Mange børn skal i dag nødes til søge viden fra faglitteraturen, før de går på nettet, og her kan Mit store dyreatlas være måden, hvorpå man viser den litterære vej til viden. Et dyreatlas fås ikke meget flottere.

Anne Rooneys hjemmeside
Lucy Roses hjemmeside
Info om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.