”Mørket over Fanø” er trykt i 400 nummererede eksemplarer, og den er anden del i serie efter ”Da tiden kom til Fanø”, der udkom i efteråret 2013 på det lille forlag, Fuglekøjen.
I efteråret skabte “Da tiden kom til Fanø”, skabt af de to Fanø kunstnerne Jan Egesborg og Pia Bertelsen en vis opsigt i pressen, da der både blev både talt grimt, røget og drukket i den. Nu har parret slået sig sammen med den tyske kunstner Johannes Töws om “Mørket over Fanø”.
Nummer to foregår ligesom den første på Fanø – og det er nogen af de samme skæve karakterer, der er på spil igen. I “Mørket over Fanø” er det dog blevet vinter, det er uden for sæsonen, og folk på øen er blevet (mere end) en anelse småskøre i vintermørket. Indbyggerne er ramt af en kollektiv vinterdepression, og det gælder også for hovedpersonen, syvårige Hannibal, der dog får hjælp gennem fortællingen. Han hjælpes nemlig ud af de tunge tanker gennem en fantasifuld, lys og lystig historie fra sydens sol i Napoli.
Ifølge billedbogen er der umådelig mørkt om vinteren på Fanø. Så det kræver en god del (falden-på-halen) humor, satire og gode fortællinger at overleve på øen om vinteren.
Både i sin tekst og i sine til dels groteske billeder er det et både genkendeligt, og satirisk, billede af øen, der gives i bogen. Og den voksne, der læser bogen kan genkende både personer og steder fra virkelighedens Fanø. Billedsiden sender mange hilsener til tidligere tiders satiriske magasiner. Og serien bør som et minimum ligge i de mange sommerhuse på øen til fornøjelig læsning på grå, regnfulde sommerdage, hvor mørket også, bogstavelig talt, sænker sig over Fanø.
Jan Egesborg fortæller om projektet her: