Når man kalder på døden

‣ Forfatter: Joy Lieberkind

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Pris: 179,95

‣ Målgruppe:12 år

‣ Sidetal: 160

‣ ISBN: 9788702254259

I nat er min lillesøster syg. Hun ligger i køjen over mig og trækker vejret tungt gennem næsen, og indimellem klynker hun. Mor står på stigen og trøster hende. ”Lille skat,” hvisker hun. Jeg kan hverken se min mors eller min søsters ansigt, men jeg kan se min mors knæ, fordi hun har bare ben. Huden er grålig, og der er rynker lige over knæskallen.

”Skal Marie dø?” spørger jeg.

Sådan begynder Joy Lieberkinds fine roman om Katrine, hvis søster er dødeligt syg. Og hvis det i forvejen var svært at have en lillesøster, der er lidt irriterende og som derudover er sin mors kæledægge. Ja, hvordan må det så ikke være, hvis hun så også er ved at dø?

Katrine føler sig i hvert fald hverken set eller elsket i familien. Og søsterens sygdom bestemmer, hvornår og hvor meget Katrine må lege med veninden Anna. Og derfor er det vel heller ikke unaturligt eller ulogisk, at Katrine tænker de tanker, der er allermest forbudte.

Det er en virkelig fin bog Joy Lieberkind har skrevet. Dog synes både jeg og min 12-årige datter, at Katrines mors opførsel og reaktion er utroværdig. Jeg tror simpelthen ikke på, at moderen på ingen måde er i stand til at se sin ældste datter og interessere sig for, hvordan hun har det. Men portrættet af Katrine er følsomt og nuanceret.

Bogen vil egne sig både som frilæsning og som læsning om sorg.

Fin og delvist nuanceret roman om Katrine, der har svært ved at finde sig en plads i sin familie, med en irriterende søster, der er dødeligt syg.

Joy Liberkind

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.