Nelson i Rom

‣ Forfatter: Line Leonhardt

‣ Illustrator: Palle Schmidt

‣ Forlag: Calibat

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 77

‣ ISBN: 9788793281608

Nelson kiggede ud af vinduet, men syntes ikke Italien lignede det, de havde set inde på nettet. Der var ikke særlig mange huse og slet ingen søjler. Der var marker og elmaster og nogle høje, spidse grantræer, men ellers var det mest motorvej og lastbiler og vejskilte.

Nelson er på vej til Rom sammen med sin mor, far, lillebror Malthe og morforældre. De har alle vidt forskellige ønsker om, hvad de skal se. Malthe vil helst have is, mor vil gense det Rom, hun besøgte med sine forældre, da hun var barn, far vil helst gå i skyggen og se på ruiner, morforældrene vil helst se alt uden for meget bøvl. Og Nelson? Han vil gerne finde æg til det spil på telefonen, som han er optaget af for tiden.

Sådan bevæger de sig ud i Roms ruiner med hver deres dagsorden, og det bliver lige så kaotisk, som ventet: Colosseum er så overfyldt af turister, at det er svært at se noget, der er ingen cirkuselefanter i det romerske Circus, og der er kø til alt. Samtidig er det varmt.

Alle oplevelser er set fra den otteårige Nelsons synspunkt, så man oplever Rom i børnehøjde. Her bliver Nelson væk fra sine forældre, men det tynger ham ikke. Han møder andre børn med den samme interesse for at fange æg, som han selv har, og så hjælper en sød pige på en Vespa-scooter ham hjem til hotellet.

Malthe græder sig igennem mange ruiner, mens Nelson forsøger at finde ud af, hvad meningen med turistlivet egentlig er. Og endelig får alle tre generationer en god samtale om børn og ferie, da aftensmaden står på bordet. Nelson kommer selv med konklusionen på en god familieferie:

”Jeg ved godt, at jeg har jagtet æg på hele turen. Og det er også sjovt. Men det er ikke det vigtigste i verden. Jeg synes, vi skal finde på noget, vi alle sammen godt gider. Så vil jeg også godt med ind i en kirke eller se på nogen sten, hvis de voksne gerne vil det.”

Så bliver det nok alligevel en god ferie.

Line Leonhardt skriver i børnehøjde uden moraliseren. Nelson og Malthe er helt almindelige børn med ringe tålmodighed og med helt almindelige forældre, der også keder sig over turistkøer og al for megen ventetid.

“Nelson i Rom” er tredje bog i serien om Nelson. De to første (og alle bøger kan læses uafhængigt af de øvrige) er ”Nelsons jul” og ”Nelson og zombiefødselsdagen”.

Line Leonhardt
Palle Schmidt
Calibat

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.