Noah og Alberte og en meget farlig ferie

‣ Forfatter: Tomas Lagermand Lundme

‣ Illustrator: Charlotte Pardi

‣ Forlag: Forlaget Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:2+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788711993514

Noah er på ferie i Sverige med sin far og farens kæreste, Janus. De voksne synes, at svensk natur er noget af det bedste i verden, men Noah er knapt så begejstret. I Sverige er der utrolig mange myg, der stikker, og bjørne, der spiser børn. En dag dukker pigen Alberte op. Hun er på ferie i nabohuset. Problemet er bare, at hun er et helt år yngre end Noah, og så kan man ikke lege sammen, mener Noah.

På en skovtur bliver Noah væk fra Far og Janus. Nu er det ude med ham, for skoven er farlig, og en bjørn er på vej. Eller også er det bare Alberte, der inviterer Noah hjem på saftevand. Længere ude i skoven er de trods alt heller ikke. Så gør det ikke noget, at Alberte er et helt år yngre.

Tomas Lagermand Lundme har etableret sig godt og grundigt på børnebogsmarkedet. Han har vist sig som en alsidig forfatter, der behersker både litteratur for de yngre og for de større. Historien om Noah og Alberte er en fin, lille fortælling om pludseligt opstået venskab, og det eneste, der skiller sig en anelse ud, er, at Noahs far er homoseksuel. Det er ikke noget, der egentlig påvirker historien, bortset fra at Noah synes, det er irriterende, når faren og kæresten er for kæresteagtige. Det synes de fleste børn formentlig er irriterende, og det er fint fortalt, uden at det dominerer fortællingen. Der er ikke noget didaktiserende belærende over det. Det er bare sådan, Noahs liv er.

Charlotte Pardis tegninger bliver man glad af. De er holdt i varme akvarelfarver, der supplerer teksten, og de passer fint til historiens afdæmpede sprog og fortællertempo.

På forlaget Carlsens hjemmeside er bogens målgruppe defineret som 0- 2 år. Det vil jeg mene er for ungt. Læg lige et par år til. Børn i den alder vil ikke forstå historien, selvom illustrationerne fortæller med.

Noah og Alberte og en meget farlig ferie skal læses i børnehaverne eller derhjemme, og den kan fint være afsæt for en snak om, at børn lever under forskellige rammer, og at folk i det hele taget er forskellige. Tomas Lagermand Lundme har endnu engang skrevet en god historie.

Tomas Lagermand Lundmes hjemmeside
Om Charlotte Pardi på Forfatterweb
Om bogen på Carlsens hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.