Noas skib

‣ Forfatter: Sally Altschuler

‣ Illustrator: Sven Norqvist

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 129, 95

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788702121452

Det er et værre møgvejr og Noa har travlt. Han skal have gennet alle dyrene ombord på sit skib inden hele verden regner væk. Det er noget af en opgave, men Noa får med hjælp fra en kejserpingvin, de fleste af dyrene ombord på skuden.
Der er dog en undtagelse, nemlig hr. Næsehorn, der er i et frygteligt humør. Det store dyr hader at vente og er i øvrigt overbevist om, at alle har et horn i siden på ham.
Næsehornet kommer til sidst ombord, men hans arrigskab følger med til søs. Til stor gene for alle medpassagererne. Noa glatter ud hvor han kan, men hr. Næsehorns temperament er ude af kontrol.

Næsehornet er dog ikke det eneste dyr, der har svært ved at styre sig. Spættefar vimser omkring og hakker huller hvor der absolut ingen huller burde være. Fx i skibets skrog. Mens vandet fosser ind og panikken breder sig, får Noa en lys ide og godt hjulpet på vej af en gulerod ender rejsekammeraten fra helvede med at blive dagens mand i skysovs. Det viser sig, at hr. Næsehorns horn er den fødte prop i en læk.

 Sally Altschuler har siden sin debut i 1993 underholdt børn og andre mennesker og Noas skib er ingen undtagelse. Ikke alene giver Altschuler beretningen om Noa og syndfloden nyt liv, men han forsyner den også med et herligt humoristisk twist, som originalen mangler. For hvordan foregår sådan en syndflod egentlig? Altså rent logistisk. Og hvad gør man når næsehornet får bådkuller og grisene bliver søsyge? Sally Altschulers bud er skørt og skildringen af Noa som problemknusende altmuligmand er ikke til at stå for. 

Sven Norqvist, der står bag de populære bøger om excentrikeren Pedersen og katten Findus, har i vanlig farverig, gakket og fantasifulde stil, illustreret herligheden. Det er som altid en fornøjelse at gå på opdagelse i illustrationerne, hvor man blandt andet kan finde en sovende hjort med fugle i geviret, en grævling med håndtaske og en kejserpingvin med clip board og gulerødder i baglommen. 

Altschulers og Norqvists alternative bibelhistorie minder på mange måder om Peter Mouritzens bøger i Bibelstærkserien. Mouritzen genfortæller med lige dele fri fantasi og humor nogle af de store grundfortællinger fra Det Gamle Testamente.

Noas skib egner sig glimrende til oplæsning og opdagelse. Sproget er let og sætningerne forholdsvis korte, hvilket betyder at de yngste læsere uden problemer kan være med. Illustrationerne understøtter og udbygger teksten og deres detaljerigdom forkæler øjet og fantasien. Man får med andre ord lyst til at gå på opdagelse; til at finde historierne gemt i historien. 
Noas skib er et godt bekendtskab, der humoristisk skildrer syndflodens mindre kendte sider og samtidig inviterer læseren med på en oplevelsesrig tur. Jeg kan kun anbefale, at man skynder sig at hoppe ombord!

 

Anmeldelsen er skrevet af Charlotte Hitzner

Charlotte Hitzner er uddannet teolog, men har sideløbende med sine studier arbejdet som skribent og anmelder af børne- og ungdomslitteratur for forskellige netbaseret medier. Hun har en særlig forkærlighed for nordiske billedbøger og i særdeleshed de lidt skøre og skæve af slagsen.