Normalvej, en tuba 

‣ Forfatter: Mette Vedsø

‣ Illustrator: Rasmus Jul

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 169,95

‣ Målgruppe:6+

‣ Sidetal: 25

‣ Sværhedsgrad: Lix 7

‣ ISBN: 9788702329742

”Alt er så normalt på Normalvej. Man vasker bil. Alle går i rent tøj. Og folk danser ikke på vejen. De går pænt.”

Sådan er der på Normalvej. På illustrationssiden ser man de samme begivenheder finde sted. Almindelige mennesker i pænt tøj hilser, vasker bil og bor tilsyneladende i helt ens og almindelige huse. Kan der ske noget? Og det kan der så. Wei får besøg af sin onkel Li, der medbringer en gylden tuba.

Tubaen bringer folkene på Normalvej sammen i en stor dansefest: ”Dorit og Jørn og en dans. Så kan noget ske på Normalvej. Ikke en bule i en bil. Ingen blod. Men noget meget bedre.” 

Det er ganske korte sætninger, der fortæller denne helt normale (og alligevel med et touch af tuba) historie. Det er en kunst at få en fortælling til at hænge sammen på 25 korte sider, hvor der er et lixtal mellem 5- og 14. Normalvej, en tuba er en del af serien Læs Løs 4, den er skrevet til målgruppen, der kan betegnes med ”tidlig sikker læsning”.

Det er herligt, at der er bøger til netop ”tidlig sikker læsning”, så eleverne kan få læsetræning gennem gode tekster med virkelig gode illustrationer. Rasmus Jul har tegnet, og han følger læseren godt på vej. 

Forfatter Mette Vedsø

Læseforståelsesopgaver fra Gyldendal

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.